Вести

Брнабић: Захваљујући вакцинацији и мерама види се стабилизација ситуације

Пређена је бројка од 30 одсто пунолетних особа у Србији које су вакцинисане, и данас је први дан после дуго времена да има више отпуста него пријема у ковид болницама, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да су масовни скупови неприхватљиви и да јој је то тужно и несхватљиво.

Брнабић је истакла да је након што се председник Александар Вучић вакцинисао, опет кренуло невероватно интересовање за вакцине у Србији.

Брнабић је нагласила да је дан после вакцинације Александра Вучића само за један дан вакцинисано више од 80.000 грађана.

Брнабић је навела да је данас за њу важан дан јер су се десиле две феноменалне ствари.

Брнабић је истакла да је прва то што је пређен ниво од 30 одсто вакцинисаних првом дозом који су старији од 18 година.

Као други индикатор, Брнабић је навела да је данас први дан после дуго времена да има више отпуштених из болница него пријема.

"Захваљујући вакцинацији и мерама, види се стабилизација", рекла је Брнабић.



Следеће недеље могуће да угоститељи почну да раде у затвореном

Говорећи о вакцинацији грађана из региона, Брнабић је рекла да та акција није потпуно прекинута и да је јуче упућено 10.000 доза "AstraZeneca" вакцине као помоћ кантону Сарајево.

"Али сада нам је потпуни фокус на нашим грађанима", рекла је Брнабић и додала да они долазе и из дијаспоре и региона.

Брнабић је рекла да ће у понедељак бити отворени тржни центри и да се нада да ће од 19. априла деца поново ићи у школе.

Брнабић је рекла да се нада да ће током недеље бити донета одлука о отварању угоститељских објеката у затвореном простору.



Без подршке за масовне скупове

Брнабић је, коментаришући кршење епидемиолошких мера, рекла да су најстрашнија масовна окупљања, помињући данашњи еколошки протест у Београду.

Брнабић је навела да је већина људи било без маске и да није било дистанце и истакла да је "најтужније и најлицемерније"  било то што је говорник био председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић и што је рекао да је задовољан бројем окупљених.

Брнабић је додала да је он рекао окупљенима да они имају подршку здравствених радника и да је она сигурна да немају.

Брнабић је подсетила да и даље има више од 8.000 хоспитализованих и више од 3.000 заражених на дан, и навела да таква окупљања не могу да имају подршку здравствених радника.

Брнабић је рекла да су на скупу очигледно кршење мере, и указала је да је био присутан и др Зоран Радовановић, уз коментар да јој је то нејасно.

Брнабић је навела да они нису ни позвали окупљене да ставе маске.

"Мени је све то било тужно, потпуно несхватљиво, и волела бих да видим медије који све то подржавају, као би извештавали са скупа где је више хиљада људи на којем су др Горан Стевановић и др Предраг Кон", рекла је Брнабић.

"Жао ми је, али настављамо да се боримо. Немамо шта друго", рекла је Брнабић.



О еколошким темама

Када је реч о захтевима са еколошког скупа, Брнабић је рекла да су то све легитимне и важне теме које је она као председница Владе ставила на листу приоритета и то је представила у експозеу.

Брнабић је истакла да је то тема која показује да се Србија много променила, да више приоритет нису радна места, да ли ће породице имати будућност, какве ће бити плате и пензије...

"То је феноменална ствар за све нас. Када почнете да се бавите екологијом, то су онда проблеми првог света и то је добар показатељ", истакла је Брнабић.

Брнабић је истакла да су проблеми постојећи и да се Влада бави тиме.

Брнабић је рекла да јој није јасно како неки покрети нису позвали на скуп пре осам или десет година, када није било постројења за пречишћавање отпадних вода, када није улагано у филтере за термоелектране, када није било гасификације Србије...

Брнабић је напоменула да је урађено прво постројење за одсумпоравање гасове у Термоелектрани "Костолац", и да је уложено више од 600 милиона евра у те сврхе.

Брнабић је истакла да је Костолац завршен и да се тренутно ради на оба блока Термоелектране "Никола Тесла".

Брнабић је најавила и 27 нових постројења за пречишћавање отпадних вода широм Србије.

Брнабић је рекла да је чуди тајминг протеста, јер је 18. марта усвојен Закон о климатским променама а пре два дана завршена је јавна расправа о закону о заштити природе.

"Оно што смо видели не одговара реалности, али сам спремна да чујем конструктивне предлоге", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: РТС 1