Вести

Брнабић: Железница је будућност за мобилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је на Светском самиту влада у Дубаију на панел дискусији "Будућност мобилности" и у уводном говору поручила да је железница будућност за мобилност и да ће због тога Србија у новом циклусу улагања уложити велики новац у своју железницу.

"Управо смо изградили прву фазу наше брзе пруге од Београда до Будимпеште, која повезује наша два највећа града у Србији, Београд и Нови Сад. И видели смо да је то најповољније, најудобније, најефикасније и очигледно еколошки најприхватљивије превозно средство", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да ће Србија наставити да улаже милијарде у брзе железнице, не само како би повезала Србију већ и Србију са целим регионом, од Београда до Северне Македоније, Будимпеште и Мађарске, Загреба и Хрватске, Љубљане и Словеније, Црне Горе.

"У том смислу, железнице су свакако нешто што је апсолутна будућност за мобилност", поручила је Брнабић и навела како ће се мобилност сигурно ослањати на три ствари у погледу основних принципа, да буде зелена, дигитална и аутоматизована."

Брнабић је оценила да се Србија потрудила да промени законе како би била на челу трке у аутоматизованој вожњи.

"Издали смо пре неколико месеци дозволу нивоа 3 и сада се спремамо да издамо дозволу за ниво 4 и ниво 5 до 2027. До 2027. бићемо домаћини специјализоване светске изложбе. Победили смо прошле године и до 2027. заправо желимо да представимо сву најсавременију технологију у Србији као нацији која је у том погледу веома конкурентна", навела је Брнабић на панелу.

Што се тиче мобилности, она сматра да Србија треба да учи и слуша, а затим да види како може да примени иновативне моделе у Србији, да би повећали нашу конкурентност и квалитет живота и истакла да верује да су паметне владе те које заиста слушају и уче, па примењују оно што знају.

Брнабић поручује да би Србија могла да буде земља победник четврте индустријске револуције.

"Тако смо почели да се мењамо прилично брзо 2017. године. Увели смо програмирање и кодирање у наше основне школе. Увели смо специјализовану информатичку наставу, уложили много у образовање, инфраструктуру за иновације, научне и технолошке радове и видели смо фантастичне резултате. Пре 11 година, годишњи извоз нашег ИКТ сектора био је само 375 милиона евра. Прошле године био је 3,6 милијарди. А наш циљ је да имамо 10 милијарди до краја 2027. Иновације играју велику улогу у томе", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, Србија мора да има квалитетан интернет у целој земљи и зато влада улаже 500 милиона евра да би се до 2025. године сва домаћинства у Србији повезала брзим интернетом.

 

 

Извор: Танјуг