Вести

Чучковић: Србија je финансијски стабилна

Председник Градске општине Обреновац и члан Председништва Српске напредне странке Мирослав Чучковић рекао је да је имунизација против ковида-19 једини начин изласка из пандемије и враћања нормалном животу.

Чучковић је изјавио да су грађани Обреновца до сада показали висок ниво одговорности и да је одзив на масовну вакцинацију одличан.

"Све светске силе су забринуте како ће и на који начин заштитити своје становништво, а ми данас имамо ситуацију да грађани Србије могу да бирају између три или четири произвођача вакцина. Мислим да је Србија показала, све наше општине, да смо на једном високом нивоу организованости и оне жилавости о којој прича и наш председник, а у суштини захваљујући њему, његовим дипломатским акцијама које је имао, великом угледу који има у свету, ми смо данас земља која не брине о томе, колико о томе данас брину и Немци и Французи и Италијани и сви остали народи Европе", навео је Чучковић.

Чучковић је оценио да ће Србија из ове здравствене кризе изаћи као најмање оштећена држава у региону и Европи.

Према речима Чучковића, охрабрују вести из земаља које су раније кренуле у масовну вакцинацију, као што је Израел где је од 128.000 грађана који су примили обе дозе вакцине само 20 поново заражено ковидом. Проблем са недостатком вакцина у Европи Чучковић је објаснио чињеницом да нису сачували другу дозу, због чега је дошло до проблема са испоруком.

Чучковић је навео да Обреновац током 2021. очекује реализација важних инвестиција и да је буџет планиран пажљиво како би имало довољно новца за стратешке пројекте.

"Расписали смо јавне набавке и за све оно што смо планирали имамо довољно средстава у буџету. Иако је буџет смањен због ковида и због улагања у здравствени систем, али најважније ствари као што је нова ковид болница, као што је нови велики топлификациони систем, као што је завршетак пројеката вода до сваке куће, као што је завршетак школе и фискултурне сале у насељу Звечка, која ће бити једна од најлепших и најмодернијих сеоских школа у Србији, је у пуном јеку", истакао је Чучковић.

Обреновац је добио новог домаћег инвеститора компанију Матиз из Ивањице која гради велики погон чиме ће се запослити додатни број грађана иако је незапосленост рекордно мала, рекао је Чучковић.

"Меи Та прави још један логистички центар који ће такође пружити могућност да се запосли пре свега женска популација, економисти и комерцијалисти и оно што је најважније започели смо са министарством израду најважнијег инфраструктурног пројекта за нас, а то је изградња брзе саобраћајнице Барич – Дубоко – Умка - Остружница и градске саобраћајнице која везује Сурчин и Нови Београд. Плус, имамо један велики градски пројекат а то је уређење центра Обреновца. Kомплетно ћемо срушити оно што је данашња пијаца и њена околина са старим локалима, киосцима и свим оним што тамо постоји. Направићемо један леп, модеран тржни центар односно једну тржницу која ће имати пијачни део и млечну халу, као и веће локале. Очекујемо да после лета кренемо реализацију пројекта, а до лета отворићемо велики тржни центар, то је приватна инвестиција, на уласку у Обреновац. Надамо се да ћемо током ове године да се домогнемо једног озбиљног улагача у наш хотел", нагласио је Чучковић.

Извор загађења ваздуха у Обреновцу је пре свега термоелектрана. Тај проблем ће бити решен, јер је у Термоелектрани Никола Тесла А (ТЕНТ А) почела изградња постројења за одсумпоравање димних гасова, вредног више од 167 милиона евра. Пројекат ће смањити емисије сумпор-диоксида за девет пута. Рок за изградњу постројења за одсумпоравње је 42 месеца, после којег следи гарантни период и пробни рад постројења од 12 месеци.

Чучковић је изјавио да су ипак кључни извори загађења ваздуха у Србији индивидуална ложишта.

"Суштина је да људи ложе све и свашта. Имате људе који су безобразни, који убацују у своје индивидуалне пећи све, имате оне који су у немаштини па због тога то раде, свој комунални отпад не бацају у контејнере већ га спаљују и на тај начин трују и себе и своју околину. Гашење тих индивидуалних котларница је најважнија ствар. Ми то можемо у Обреновцу да урадимо, ми смо у нашој Стратегији заштите животне средине то и радили ширењем топлификационе мреже, али наш извор загађења је електрана", испричао је Чучковић.

Чучковић је рекао да је у Обреновцу завршена изградња гасоводне мреже до сваке куће и да се велике наде полажу у турски ток како би енергент стигао. Улаже се и у изградњу бициклистичких стаза, пошумљавање, а набављени су и аутобуси новије генерације на фреквентнијим линијама јавног саобраћаја који мање загађују, додао је Чучковић.

У борби за здраву животну средину, у Србији ће се градити и Фабрике за пречишћавање отпадних вода, као и канализациона и водоводна мрежа.

"Угасили смо само у протеклој години са 40 км изграђене канализационе мреже 2.200 септичких јама. Сада смо откупили парцелу од 90 ари и спремно дочекујемо изградњу Фабрике за пречишћавање отпадних вода", изјавио је Чучковић.

И ове године предвиђене су субвенције за пољопривреду која је у Обреновцу трећи стуб развоја.

Чучковић је истакао значај сарадње две суседне локалне самоуправе и истакао да равномерни развој значи подједнаке услове за живот у свим деловима Србије.

Нагласио је да се Дивчибаре, бисер западне Србије, мора сачувати и улагати у изградњу неопходне инфраструктуре.

Чучковић је поручио да је пред свима нама много рада и да је за реализацију стратешких инвестиција потребно време.

Чучковић је предочио да је Србија финансијски стабилна и да је током ковид пандемије забележено три милијарде страних улагања, док у региону сви скупа нису имали ни половину од тога.

О квалитету инвеститора говори и податак да све више грађана жели да ради у приватном сектору због виших зарада, додао је Чучковић.

"Обреновац, Уб, Ваљево, Осечина, ми смо срце Србије заједно са западним мачванским делом. Ту је наша државност настајала, зато се и наш ауто-пут зове Милош Велики и наш циљ јесте да ми створимо богато друштво које ће бити спремно да остане и опстане на том подручју, да млади не морају да иду за Београд и да се живи квалитетно и добро у тим деловима Србије", закључио је Чучковић.

 

 

Извор: Инфо 24