Вести

Делегација СНС на Политичкој скупштини ЕПП у Бриселу

Интернационални секретар СНС и министар за европске интеграције у Влади Р. Србије Јадранка Јоксимовић и члан председништва СНС и заменик шефа посланичке групе СНС у Народној скупштини Р. Србије Владимир Орлић учествовали су на Политичкој скупштини Европске народне партије (ЕПП) у Бриселу, на којој је разговарано о актуелној политичкој ситуацији у Европи и свету - с акцентом на преглед стања чланица ЕПП, највеће и најутицајније политичке групације у ЕП, предстојећим европским изборима, као и о последњим дешавањима на плану преговора око Брегзита.

Током радног дела скупштине, Јоксимовић је известила представнике ЕПП о оствареним резултатима економских реформи у Србији, напретку на плану европских интеграција, али и о предузетим корацима СНС на челу са председником Вучићем по питању борбе против корупције и организованог криминала. Како је истакла, СНС је заузела одлучан приступ “нулте толеранције” према корупцији, у складу са Етичким кодексом Европске народне партије, тиме показујући да страначка припадност не значи заштиту за оне који су умешани у корупцију и друге противзаконите активности. Говорећи о унутрашњој политичкој ситуацији и протестима, предствници СНС су нагласили да се у наративу и активностима предводника протеста може препознати, а токсично за политичку културу, величање и промовисање насиља, претњи и мизогиног политичког наратива, све супротно европским вредностима плуралистичке страначке демократије и толерантне политичке културе, те је јасно да је политички профил предводника протеста суштински антиевропски.

Такође, Јоксимовић је известила Политичку скупштину ЕПП о нелегалним и једностраним таксама од 100 одсто на робу из Србије које представници Приштине и поред поновљених позива званичника ЕУ и других важних држава и даље не повлаче, чиме се онемогућава било какав наставак дијалога. Поновила је чврсту опредељеност Србије на очувању стабилности и мира у региону, што није случај са активностима других у региону, на шта би, како је подвукла, ЕУ и државе чланице требало да интензивније обраћају пажњу, и поред бројних тема које окупирају ЕУ у овом тренутку: избори за европски парламент, брегзит и припрема ЕУ седмогодишњег буџета.

Представници СНС су такође пренели резултате последњег истраживања јавног мњења по којем СНС има велико поверење и подршку грађана Србије првасходно захваљујући резултатима у унутрашњој реформској развојној политици, одговорном постављању у спољној политици и европском путу Србије који грађани препознају као најбољи за будућност Србије и свих њених грађана.