Вести

Делегација СНС на Политичкој скупштини Европске народне партије у Копенхагену

Делегација СНС предвођена интернационалним секретаром и министром задуженим за европске интеграције у Влади Србије Јадранком Јоксимовић, учествовала је на Политичкој скупштини Европске народне партије (EPP), која је 04. и 05. септембра одржана у Копенхагену.

Јоксимовић је у одвојеним сусретима разговарала са председником EPP Џозефом Долом и обострано су истакли важност конструктивне улоге, као и потребе за добросуседском реториком свих у региону, који треба да допринесу сарадњи и очувању мира и стабилности. У том контексту, председник Дол је посебно нагласио позитиван начин на који Србија, и посебно председник Вучић, доприносе стабилности, како у земљи тако и у региону, а имајући у виду сва дешавања и изјаве које су у претходном периоду стизале из региона.

У разговору с потпредседником EPP, известиоцем Европског парламента за Србију и председавајућим Спољнополитичким комитетом ЕП Дејвидом Мекалистером, истакнут је значај његове недавне посете приликом које су се могле чути позитивне поруке  везане за напредак Србије на плану свеобухватних реформи, као и поруке подршке европском путу Р. Србије. Говорећи о предстојећим изборима у Немачкој, Јоксимовић је поновила подршку Српске напредне странке канцеларки А. Меркел и Хришћанско-демократској унији (CDU), и потврдила да ће представници СНС бити гости CDU  у завршници изборне кампање.  

Такође, истакнута је важност и актуелност тема које су покренуте током дводневне Политичке скупштине, а тичу се мера сарадње у оквиру борбе против тероризма, миграционих изазова и заштите спољних граница ЕУ, ширења популистичког дискурса и говора мржње путем онлајн медија. На Политичкој скупштини је усвојен и EPP документ о будућности Заједничке пољопривредне политике ЕУ.

Јоксимовић се састала и с интернационалним секретаром EPP Патриком Волером, председницом жена EPP и директорком Роберт Шуман Института Дорис Пак, интернационалним секретаром Народне партије Шпаније Х. Р. Гарсија Ернандезом, као и другим званичницима из редова Европске народне партије.