Вести

Делегација СНС у посети Кини

 

Представници Српске напредне странке у Кини ће разговарати са представницима Комунистичке партије Кине, на чији позив и бораве у Народној Репулибици Кини. Разговори ће се, пре свега, кретати у правцу разговора о искоришћавању потенцијала за унапређење сарадње у области индустрије, грађевине, али посебно и пољопривреде, имајући у виду да је Народна Република Кина направила огромне помаке и на овом пољу у претходних неколико година.

Наши представници ће настојати да, иако се Српска напредна странка у овом тренутку још увек налази у опозицији, дакле, да искористе могућност да разговарају о потенцијалима за будућу сарадњу. Имајући у виду да је Народна Република Кина уједно најмногољудније тржиште на свету, тако да ово преставља изванредну прилику да се разговара о могућностима за пласирање српских производа на кинеско тржиште. Наравно, ми ћемо вас наредних дана обавештавати о детаљима ове посете, како се она буде одвијала.

Српска напредна странка указује на чињеницу да власти у Србији још увек нису дале одговор на питање ко је одговоран за убиство Ранка Панића. Такође, власт у Србији још увек није грађанима понудила одговор на питање ко је одговоран за изборну пљачку у Бору. Веома је интересантно да режимске слуге и режимске медијске експозитуре нису представницима режима биле спремне да ово питање постављају на мало интензивнији начин.

Српска напредна странка сматра да је однос представника власти према овим питањима који заправо представљају део од пет захтева које је у име грађана режиму упутила Српска напредна странка, дакле, да је тај однос недопустиво неодговоран и бахат. За очекивати је да представницима у привилегији огрезле политичке клике на власти не одговара на покретање било којих питања који за крајњи исход могу да имају политичке промене у земљи, с обзиром на то да би те промене значиле и крај привилегија за њих и њихове пријатеље. Међутим, с обзиром на озбиљност и карактер захтева који су челницима режима упућени у име грађана Србије од стране Српске напредне странке и с обзриом на чињеницу да иза ових захтева стоји огроман број захтева, ми сматрамо да оваква реакција преставника режима и игнорисање ових захтева представља не само одраз политичке некултуре и недемократичности, већ и елементарне неодговорности према самој држави. Оваквим односом према сопственим грађанима држава се заправо гура у још дубљу кризу.

Насупрот овој ирационалној, опасној и политички кратковидој рекацији режима и режимских слуга, захтеви Српске напредне странке, који су и званично упућени на адресу председника Републике и председника Владе Републике Србије, нуде прилику за отварање политичких процеса који за циљ треба да има решавање проблема У Србији на демократски, миран и цивилизован начин, а то је на изборима. И за мудре то би било више него довољно.

Поводом тврдње представника режима да опозиција не би могла да угрози ни најслабију владу на свету, Српска напредна странка саопштава да наш циљ није да било кога угрозимо, већ да грађанима Србије донесемо преко потребне промене и ми сматрамо да не постоји количина пропаганде која може да сакрије чињеницу да је у Србији, осим економске и социјалне, на делу и дубока политичка криза која потиче управо од чињенице да режим нелегитимним средствима и поступајући управо супротно устаљеној и општеприхваћеној демократској пракси у парламентарним демократијама, покушава да уместо одговорности у разговора о превазилажењу проблема сузбије опозицију и прикаже је као тривијалну или готово непостојећу.

Српска напредна странка оцењује и да тврдња портпарола режима да је Демократска странка дупло мање заступљена у медијима од Српске напредне странке неистина толико очигледна да њу није потребно образлагати и на њу није потребно указивати било коме ко у Србији поседује ТВ или радио пријемник. Ова тврдња, међутим, говори, не о односу према истини и политичким противницима, већ, пре свега, о односу према грађанима које представници власти на овај начин додатно потцењују.

Истовремено, ово је показатељ стања у медијима, јер управо грађани, то јест сви ми заједно, финансирамо рад медија, који у својим програмима, посебно информативним, дају апсолутни примат представницима Демократске странке, о чему смо, управо из ове сале, више пута обавештавали јавност, поткрепљујући наше тврдње конкретним информацијама које ни предстаници РТС-а нису демантовали, већ су изнели тврдњу да та заступљеност Демократске странке потиче од чињенице да они имају највећи број државних функционера. Ми кажемо – представници Демократске странке можда имају највећи број државних функционера, али то није разлог да однос засупљености буде 50:1 или двоцифрени број према један. Дакле, ми смо дали прецизне податке када је реч о Радио телевизији Србије, а данас ћемо дати прецизне податке када је реч о Радио телевизији „Студио Б“. Ти подаци су још више  поражавајући него када је реч о Радио телевизији Србије. Дакле, наш извештај, извештај наше Службе за информисање о заступљености функционера СНС-а и ДС-а у Вестима у 7 РТВ Студио Б, за период од 01.11. до 21.11. показује да је однос Српске напредне странке и ДС у овим вестима 63 минута и 56 секунди Демократска странка и 2 минута и 47 секунди Српска напредна странка. Ово су свим грађанима лако проверљиви подаци. Они говоре сами за себе, више од било каквих тврдњи режима и режимских слугу.

 

Такође, Српска напредна странка оцењује као срамну изјаву министра одбране Драгана Шутановца, у којој он одговорност за стање у земљи пребацује на Српску напредну странку и њеног председника Томислава Николића. Знате, то је нешто што излази изван оквира, да кажемо, неког рационалог размишљања, ако узмете у обзир чињеницу да управо странка којој припада господин Шутановац у коалицији са онима који су власт вршили пре 5. октобра и који власт врше последњих седам година, након 5. октобра, што је укупно 17 година. Ако то саберемо са периодом колико власт врши Демократска странка, доћи ћемо до бројке од 27 година. Дакле, они који у укупном збиру врше власт у Србији 27 година, покушавају да свале одговорност за стање у држави на оне који власт у Србији нису држали уопште, односно на поједине чланове ове странке, који су били мањински партнер коалиционе владе која је Србијом управљала само две године.

Толико у овом обраћању. Уколико имате неких питања, ја сам спреман да одговорим.

Новинар: Немам питања везано за ово што сте ви говорили до сада, али ме занима шта мислите о овоме што је предложио председник Тадић, када је у питању реорганизација државне управе. Данашње новине пишу о његовом предлогу и о томе да он није сигуран да то може да спроведе у дело. Који је став Српске напредне странке?

Марко Ђурић: Ништа што је режим до сада урадио не показује да режим има добру вољу да спроведе било какве промене у Србији. Напротив, у претходне две и по или три године власти, режим је показао својом политиком да не поседује капацитет ни да реформише  државну управу, ни да донесе било какве промене или напредак грађанима. Према томе, мислимо да оваква изјава и тврдња спада у домен политичког маркетинга, без икаквог утемељења у реалности.

Да ли имате још неко питање? Уколико не, хвала што сте дошли на нашу конференцију.