Вести

Динкићева бахатост ће оборити Владу

-  Ово је најгора Влада у историји парламентаризма Србије. Једини адут са којим она излази пред своје грађане јесте препорука Савета министара да се Србији уведе визна либерализација. Може да се деси да укидање виза дође у мандату ове Владе, али то не може да се каже да она има неке заслуге. Пре бих да процењујемо шта је то урађено у пољопривреди, здравству, образовању, безбедности, борби против криминала... Резултати ове Владе су заиста погубни по грађане Србије и грађани не живе боље.
Опозиција често оптужује власт да је у Србију увела диктатуру. Слажете ли се
са том оценом?

-  Не могу никада да кажем да постоји отворена диктатура у држави у којој постоји отворен страначки систем, парламент, некаква јавна контрола власти. Диктатура је тешка реч и ми смо јој мало измакли, али у сваком случају ово је далеко од демократије.
Велимир Илић тврди да је власт извршила тихи државни удар. Да ли је?
- То може да се каже. Криви су они који су прихватили привилегије које им носе функције, али неко други обавља посао за њих.
Мислите да је ово крај једне Владе?
- Да, крај се назире. Цветковићев кабинет уопште и није била Влада већ скуп више влада. Г17 плус, СПС, ДС су имали своје самосталне владе. Оне се нису мешале једне другима у рад, али прете и уцењују једни друге. Странке националних    мањина одржавају континуитет уцена над републичком Владом. Покрајинска Влада и парламент одржавају, такође, континуитет уцене над Владом Србије и над нашим парламентом. Не би ваљало да ова Влада остане дуже, јер се поставља питање шта је важније, Србија или Влада. Наравно да је важнија Србија од сваке владе.
Сматрате ли да актуелни Предлог измене закона о информисању може да буде
претњи овој Влади?

- Позивам све који су против овог закона и оне који ћс бити уздржани, да будемо у сали када буде гласање, пошто је, на очиглед свега, то већина на укупан број посланика. Није довољно рећи „ја сам против или уздржан" и не доћи на седницу. Ово је веома важна тачка и закон је доста анализиран у јавности, а и нападан са свих страна. Треба да проценимо, уколико у сали има довољно оних који ће да направе кворум, не треба да учествујемо у гласању. Али, ако нема довољно за кворум и ако смо у већини, ми који смо против закона, онда се пружа прилика да срушимо тај закон. Позивам СРС, ДСС, СПС, ЈС, ПУПС, ЛДП да будемо тог дана у сали и да видимо можемо ли да га оборимо. Ако оборимо овај закон о информисању, мислим да би Влада пала. Млађан Динкић би се тада понашао као
разјарена звер.
Због чега је Млађан Динкић поборник овог закона?
- Зато што је тако непопуларна личност и зато што се бахато понаша. Нема новинара који о Динкићу може да каже лепу реч. Он жели да спречи ширење  информација о себи. Закон је искључиво писан по Динкићевој жељи, тако брзо да  је Влада већ послала амандмане на Измене закона. Убацио је грешке новинара у  привредни преступ, што значи да он жели да о томе расправља и да се у његовом министарству одлучује о свему.
Шта ће бити са медијима уколико прође овај закон у Скупштини?
- Искористиће овај закон да драконски кажњавају медије и то ће бити страшно. Посебно ће кажњавати оне које пишу против  Владе.  Биће толико угрожени да ће морати променити уређивачку политику.
Стално говорите да су избори неопходни, очекујете ли да ћете после њих бити
на челу будуће владе?

- О томе не бих пре него што дође до избора и пре него што странка заузме став. Постоје две функције које су моја мета, жеља или идеал, а то је да будем председник државе и председник Владе.
Колико би Србија добила са вама на челу?
- Са овом идеологијом коју ми спроводимо добила би много. Најпре би добила сарадњу са целим светом, отворен приступ европским интеграцијама и отклањање највеће баријере, а то је: мито, корупција и криминал. Србија би добила отворено друштво, владавину правде и права. Постали бисмо земља у којој се инвестира да би се производило, а продавало у другим земљама. Србија би поново инвестирала у своју пољопривреду.
Како теку разговори између вас и Војислава Коштунице? Да ли се чешће виђате?
- Не, ми се не виђамо. Препустили смо организацију већине у Земуну и Вождовцу градским одборима у Београду. Од сусрета када смо то договорили, ми се више нисмо видели.
Како вам се чини сарадња међу опозицијом?
- Грађани Србије желе сарадњу опозиције, а по броју гласова гледано они желе да се опозиција окупља око СНС. Ако неке странке то не желе, нека праве неки свој трећи блок, али то је одлазак из политике.
Има ли индиција радикали да желе сарадњу са вама?
- Не! Када сам им отворено нудио сарадњу, неки од њихових посланика у ходнику Скупштине су ми рекли да ја њима не нудим искрено ту сарадњу. Рекао сам им, хајде да разговарамо, а ако видите да није искрено, изађите и осудите ме.
Шта је са одборничким мандатима које потражује СРС? Рекли сте да ћете ићи до Стразбура...
- Зато ћуте сви судови у Србији. Не смеју да донесу коначне пресуде јер би то тек створило право да идемо пред међународне правне институције. Док се овде не исцрпе све правне могућности, не можемо да се жалимо пред Европом.
Како гледате на визну либерализацију која се не односи на све грађане Србије?
- То није лоше али није ни добро јер се не односи на све грађане Србије. Односно, за грађане са КиМ оне су под другим условима. То није добро и Влада мора да ради на томе дан и ноћ како би то поправила, а не да се хвали са овим. Нека представници УН издају неке привремене пасоше за грађане са КиМ како би могли да путују док се не реши ово питање. Влада треба да се јединствено бори за целу територију и од тога не сме да одустане.
Колико сте ви допринели визној либерализицији, јер сте се само неколико дана пре препоруке ЕУ састали са Олијем Реном?
- Мислим да је ЕУ било веома битно да има став СНС као странке која на следећим  изборима побеђује. Стало им јер да се постигне консензус политичких снага и ја  сам рекао да га ми имамо у погледу ЕУ и очувања Космета у границама Србије,
Како гледате на нападе министра Драгана Шутановца на вас? Он је рекао да прво треба да чују какве су европске намере СНС?
- Неће Шутановац да гледа какве су наше намере. То може неко, евентуално из ЕУ.  ДС је у паници. Шта да им кажем, осим нешто добронамерно, да је време једнаких гласова које добијамо прошло и да ће им бирачко тело опадати, а наше ићи узлазном путањом.
Не дружим се са Тадићем
Чујете ли се са председником републике Борисом Тадићем?
- Мало се дружим и са члановима СНСа, а камоли да се дружим са председником  републике. Он није члан напредњака и не знам са ким се дружи. Нисам задовољан  како Тадић обавља функцију председника и то бих морао да му кажем сваки пут  када бисмо се видели.
Драшковић је безначајан
Како гледате на изјаву Вука Драшковића да Србија треба да уђе у НАТО, како би брже ушла у ЕУ?
- То је безначајан политичар. Питање је зашто Борис Тадић на инфузији одржава странку Вука Драшковића. Он је погрешан политичар и своју је шансу пропустио када се појавио на политичкој сцени. Народ му је окренуо леђа када је видео о коме се ради.