Вести

Ђорђевић: Ако сте на боловању, попунићете упитник и сазнати шта вам припада

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да се ситуација у старачким домовима смирује. Говорећи о боловањима, Ђорђевић указује да ће све бити у складу са законом, а на сајту Министарства наћи ће се апликација за одговоре и моћи ће да се попуни упитник. Ако је негде била грешка, радник има право на накнаду, истакао је министар.

Ђорђевић је рекао је да се ситуација лагано смирује у геронтолошким центрима, број излечених из дана у дана расте. До сада су излечени  421 корисник и 146 запослених.

Указао је да ће данас бити ново тестирање, па очекује позитивне вести.

"Пре укидања ванредног стања смо тражили од Министарства спољних послова да преко амбасада неких земаља како из ЕУ, окружења, тако и из САД, Канаде, Кине, Русије, Бразила да нам доставе стање, које су мере предузели када су у питању старачки домови и такође смо тражили информације о радном праву - да видимо шта су предузели када је привреда у питању", рекао је министар.

Ђорђевић је рекао да су добили неке информације. "У неким бројевима смо далеко успшенији од њих, када погледате те бројеве и шта се дешавало у њиховим домовима, то код њих представља катастрофу", истакао је Ђорђевић.

"Постоји добар алиби за оно што смо урадили. Од 22.500 корисника, 546 је било заражено, водимо неку евиденцију ко је позитиван отишао на лечење, немамо повратну информацију од Министарства здравља, али знамо да су 73 особе умрле", рекао је Ђорђевић.

"Били смо транспарентни, имали смо корисника који је имао 86 година, 80 одсто тела је било захваћено раком, отишао је у болницу као позитиван, преминуо тамо, водимо га као преминулог од короне", објаснио је Ђорђевић.

Према његовим речима, води се евиденција о свему, о свим болестима, без обзира на то да ли је ванредно стање и изаћи ће са анализом.

 

Радна група на челу са СЗО

"Данас ће бити формирана радна предвођена СЗО и нашим стручњацима која ће рећи како да унапредимо здравство у социјалном систему", рекао је Ђорђевић.

Говорећи о исплатама, Министарство рекао је да је за 580.006 корисника разних привилегија које добијају, новчане социјалне помоћи, родитељски додатак, борачки додатак - обезбеђено да их добију на време.

Нова пракса коју смо увели, пре два месеца, сада ће се наставити - да се пензије исплаћују у целости и на време, нема дана кашњења, истакао је Ђорђевић.

Говорећи о радницима, колико их се вратило, Ђорђевић је рекао да ће прави подаци бити од данас - 7.844 се пријавило до петка у НСЗ, који имају право на накнаду у случају незапослености.

Ђорђевић је рекао да су највише били угрожени угоститељи и туризам, када постоје нове перцепције већина њих ће имати могућност да се врати.

 

Апликација за одговоре на сајту Министарства

Осврћући се на тему боловања, Ђорђевић је рекао да ће све бити у складу са законом, биће апликација на сајту Министарства.

"Ослушкујемо шта је потребно, где ће људи моћи да попуне упитник да добију одговор шта њима припада. Уколико раде од куће, припада им 100 одсто, уколико су на боловању 65 одсто, уколико су на плаћеном одсуству од 65 до 80 одсто, у зависности од колективног уговора", рекао је Ђорђевић.

Упитник ће бити прилика да добију одговор и радник може да пријави инспекцији уколико је дошло до грешке у сваком од тих основа.

Око милион радника је добило по 30.000 динара. "Не можемо да знамо шта постоји на локалу, они су меродавни да кажу коме може да се помогне, то је препуштено њима и раде из свог буџета. Београд је први реаговао и уверен сам да ће друге самопуоправе да следе тај пример које делатности треба помоћи", рекао је Ђорђевић.

Истакао је да је инспекција радила у пуном капацитету, донет је акт о процени ризика, а биће уредба на Влади.

Према његовим речима, инспекција рада је уочила неке приговоре.

"Пратимо епидемиолошку ситуацију, лагано све релаксирамо, не могу још посете домовима за старе, али свакако како буде ситуација боља и боља из дана у дан у једном тренутку доћи ће и до тога", закључио је Ђорђевић.

 

 

Извор: РТС