Вести

Ђорђевић: Биће боље и пензионерима и свим запосленима у Србији

Просечна пензија у Србији, после нових повишица чија исплата почиње, биће 26.320 динара, што је за око 5,4 одсто виша. Већина пензионера добиће пет одсто повишице, а остали, због укидања Закона о привременом умањењу пензија, од осам до 13,3 одсто више него пре умањења. Како је и председник Србије Александар Вучић рекао колико је боље држави, толико ће бити боље и нашим грађанима. Ми не гледамо ЕУ већ стање наших грађана како би направили неки потез. Наш репер нису земље ЕУ које су на зачељу већ оне које су на врху, рекао је Ђорђевић.

* Србија не условљава стране инвеститоре да повећају плате?

- Околности, амбијент који су наслеђени су били јако лоши. Колико год ми себе волимо не можемо да тражимо велике плате када немамо радну снагу која може да одговори одређеним задацима. Када имамо квалитетнију радну снагу послодавац ће онда да плати више. Такође, наши радници имају погрешан утисак, да су они криви што немају адекватну заштиту на раду, за то је одговоран искључиво послодавац, поручио је Ђорђевић.

* Одлив радне снаге све већи у Србији, посебно одлив медицинских сестара?

- Проблем због кога се одлази из Србије је висина плата када су у питању медицинске сестре. Велики број мајстора одлази из земље. Једина ствар на коју ми можемо да "играмо" је да је Србија њихова домовина и да им је овде најбезбедније. У Србији се највише поштују људска права, они су овде грађани првог реда, што у иностранству нису, рекао је Ђорђевић.

* Огромна незапосленост, страних инвеститора све више у Србији?

- У Србији нису страни инвеститори повлашћени, сви имају исте услове. Позивам овим путем наше људе да дођу са својим пројектима, да дају идеје, ми смо у мањку са домаћим инвеститорима, а имамо новчаних средстава. На пример, када страни инвеститори хоће да уложе новац у наше бање које су веома запуштене, они у том случају не помажу само бањи, него и целој локалној самоуправи, дају радна места. Новац који уложите, вишеструко вам се враћа, закључио је министар.

Министар је поручио свим пензионерима и запосленима у Србији:

Колико буде боље држави, биће и вама.

 

 

 

Извор: Хепи