Вести

Ђорђевић: Циљ Владе Србије су нова радна места

Да се Србија суочава са озбиљним популационим проблемима и да је просечна старост грађана преко 40 година, није новост. Ново је, међутим, да те чињенице већ сада утичу на распоред радне снаге и недостатак одређених кадрова. На то већ неко време упозорава министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђорђевић, који каже да се утврђује шта је од занимања потребно, како би се понудиле преквалификације.

Ђорђевић је рекао да је Влада уочила да ће због мањка радне снаге у неким областима бити проблема и да већ сада жели да ради проактивно, како би ти проблеми били мањи.

"Сада већ имамо мањак радне снаге и жеља нам је да пробамо кроз преквалификације да дођемо до адекватне радне снаге. Али, желимо да и они који раде задрже своја радна места", рекао је Ђорђевић.

Навео је да је људима омогућено да иду на преквалификације, те да је циљ креирање нових нових радних места али и стварање квалификованих кадрова.

"Почели смо од ИТ сектора, успели смо, видели да постоји велико интересовање. То је сада популарно занимање. Сада идемо преко локалних националних служби, да видимо шта је потребно од занимања, и радимо тендере да прикупимо људе који могу да их преквалификујемо и да дођемо до кадрова", рекао је Ђорђевић.

Навео је да фале кадрови за "стара занимања", вариоци, возачи... Додаје да за нека занимања нема ни заинтересованих.

"За ИТ имамо највише заинтересованих, јавља се 10 људи на једно потенцијално радно место за преквалификацију", каже Ђорђевић.

Поручио је да влада неће стати.

"Ићи ћемо даље, прилагођаваћемо се новим потребама и условима. Желимо да пружимо могућност и једнаке шансе свима да свако има право да ради", истиче Ђорђевић.

Што се тиче усклађивања образовања са потребама тржишта, Ђорђевић каже да се раније о томе није водило рачуна, али да се сада и на томе ради и да се иде у добром правцу.

"Министар Шарчевић ради на томе, влада, заједно радимо и договарамо се да радимо заједно на томе да анкетирамо и видимо шта је то потребно", рекао је Ђорђевић и навео да он већ разговара са инвеститорима о њиховим потребама.

Од првог јула примењује се Закон о финансијској подршци породицама, који предвиђа већа давања за новорођенчад, али и нова правила за исплату породиљске надокнаде. Наиме, избачен је посредник у плаћању, тако да сада држава директно уплаћује новац на рачун породиља. Министар каже да неће бити кашњења.

"По закону сви имају право на накнаду у одређеном проценту од државе, колико год су одсутни због порођаја. Што се тиче исплате, биће редовна, и у августу очекујемо прву уплату за јун", навео је Ђорђевић.

Истиче да су први пут у ово укључене и пољопривреднице.

"Сви који су уплаћивали имају право и на неку надокнаду", рекао је министар.

Што се тиче случаја трудница и породиља из компаније "Хенди", каже да се ту чекало да послодавац исплати накнаде.

"Хенди“ није исплаћивао – чекамо да он исплати да бисмо ми њему уплатили. У контакту смо са власником и имамо уверавања да ће то да се деси ових дана, рекао је Ђорђевић.

 

 

Извор: РТС