Вести

Ђорђевић: Чинићемо све да положај рудара буде све бољи

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, поводом Дана рудара посетио је Рудник, на планини Рудник, одакле је поручио да би плата рудара до 2025. године требало да износи 1.100 евра.

Обилазећи Рудник који је у власништву компаније "Contango", Ђорђевић је истакао да је то место које је пример како рудници требају да изгледају и како њима да се управља.

"Честитамо вам дан рудара и желимо све најбоље, а као Влада Србије и Министарство чинићемо све да положај рудара буде све бољи", рекао је Ђорђевић.

Просечна плата у овом руднику је 550 евра, па у Рудник долазе да раде и рудари из Македоније, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

"Данас мислим да је положај рудара много бољи, али и да може да буде још бољи, и то је задатак свих нас у наредном периоду. Да на томе радимо заједно, као држава и Влада, са руководиоцима и власницима рудника", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је оценио да се положај грађана у нашој земљи управо осликава у положају рудара.

"Мислим да су рудари задовољни оним што смо чинили до сада. Просечна плата у овом руднику је нешто мало већа од 550 евра. Битно да је раст плата, из године у годину све већи", рекао је Ђорђевић.

Додао је да према плану председника Вучића до 2025. године просечна плата у Србији треба да буде 900 евра.

"А рударска би морала да буде око 1.100 евра, то је свима нама задатак да радимо у наредном периоду", рекао је Ђорђевић.

Додао је да ће се власт трудити да ослушкујемо шта су потребе власника рудника, како и у ком правцу да се мењају закони.

"Битна је брига о безбедности рудара. Да се они који руководе придржавају закона о безбедности и здравља на раду, као што је случај у овом руднику, где повреде на раду фактички не постоје", рекао је Ђорђевић.

Додао је да рудари у Руднику осећају да претпостављени брину о њима, и да свакодневно унапређују безбедност и здравље на раду.

 

 

 

Извор: Танјуг