Вести

Ђорђевић: Договорена испорука и тенкова и борбених возила

Србија ће имати једну модерну флоту авиона која ће моћи да у потпуности чува наше небо и да буде гарант безбедности свим нашим грађанима, изјавио је данас министар одбране Зоран Ђорђевић додајући да је, поред тога, договорено да буде испоручено и 30 тенкова Т72 и 30 борбених возила БРДМ 2.

Ђорђевић је новинарима рекао да је договор са Руском Федерацијом потврда да Влада Србије на челу са премијером Александром Вучићем ради исправну ствар за државу.

''Председник Русије (Владимир) Путин рекао је да ће он потписати указ. Чекамо да буде потписан указ и у складу са тим указом преузећемо даље кораке'', обијаснио је Ђорђевић.

Према његовим речима, постоје две варијанте, а једна је да то буде само помоћ.

''Оно што смо замолили је да буде, на основу војно - техничког споразума, војна техничка помоћ. То доста олакшава процедуру и доста брже ћемо доћи у посед тих авиона и почети са ремонтом и модернизацијом'', рекао је Ђорђевић.

Наводећи да је поред тога договорено да буде испоручено и 30 тенкова Т72 и 30 борбених возила БРДМ 2, он је истакао да ће сви бити потпуно модернизовани и рементовани и као такви, предмет донације Србији.

''Чекамо само да се заврши, претпостављам, процес у Русији и након тога да буду испоручени. Онда ћемо да видимо технику како и на који начин ћемо да их допремимо'', рекао је Ђорђевић.

На питање о плаћању, министар је истакао да су ту само трошкови пута.

''Добићемо их вероватно у некој луци у Русији и од тог тренутка они постају наши. Ми ћемо у складу са тим организовати допремање у Србију и то је једини трошак који ће имати Србија'', рекао је Ђорђевић који је са министром просвете Младеном Шарчевићем потписао Споразум о међусобној сарадњи два министарства.

 

Дуално образовање за потребе Војске Србије

Министар одбране Зоран Ђорђевић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, потписали су данас Споразум о сарадњи два министарства у процесу увођења дуалног образовања у образовни систем за потребе Војске Србије, а којим се предвиђа школовање за пет профила у Ваздухопловној академији по моделу дуалног образовања.

Министар одбране навео је да је реч о једном од важнијих споразума јер су за свако друштво, па и наше, најбитније образовање и култура.

''У том смислу Министарство одбране јесте неко ко предводи и жели да иде корак испред времена и да буде у свему први. Тако и у овим стварима желимо да будемо први и да наш Универзитет одбране, наша Војна академија, Факултет ВМА, али и средња војна гимназија буду установе које ће бити репер и установе за пример свим другим установама како и на који начин треба да раде и едукују млад кадар'', рекао је Ђорђевић.

Он је захвалио министру Шарчевићу на подршци, те поручио да ће дуално образовање свакако унапредити рад Министарства одбране и кадар који долази и који ће у наредном периду завршити школовање.

"Сигуран сам да ће бити много обученији и способнији да раде своје послове, како у нашем министарству, тако и у нашој наменској индустрији'', рекао је Ђорђевић.

Споразум омогућава да се ученици пет образовних профила у Ваздухопловној академији у Београду од наредне школске године образују по моделу дуалног образовања.

 

 

 

извор: Танјуг