Вести

Ђорђевић: Главни циљ Предлога Стратегије је заустављање одласка грађана

Главни циљ Предлога Стратегије о економским миграцијама за период од 2021. до 2027. године пре свега је превенција даљег одласка грађана, нарочито радно способног становништва у иностранство, подстицање повратка стручњака из дијаспоре и стварање пословног и привредног амбијента за долазак страних стручњака, речено је данас на јавној расправи у Београду.

Учесници јавне расправе указали су да је питање економских миграција од општег интереса за Србију и да представља како економски, тако и социјални изазов, те да се јавила потреба да се државни органи, институције као и стручњаци различитих области укључе у разматрање тог комплексног питања.

Министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић подсетио је да ће расправа трајати до 3. јануара и да је циљ да се донесе квалитетан документ који ће дати добар основ за израду Акционог плана.

Истакао је да је важно питање и тренд заустављања одласка наших људи у иностранство и да се нада да ће се они који су отишли подстаћи да се врате.

Навео је и да је економска стратегија кључна и да је важно да се дугорочније зацртају цљеви.

"Морамо видети какав је наш план у наредних 50 година, шта је наш циљ и у којим деловима земље желимо коју индустрију да развијамо и да онда имамо перспективу следа догађаја", истакао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да је циљ да млади имају све услове и жељу да остану овде, да се они који су отишли врате и да се Србија учини привлачном и за оне који нису њени грађани, како би дошли да живе у земљи.

Истакао је да није лако доћи до тог циља и да се многе развијене земље се суочавају са тим проблемом.

Подвукао је да је демографско питање једно од најважнијих питања за земљу и истакао да ће Стратегија бити донета почетком наредне године, а да је циљ да Акциони план буде донет на јесен.

 

 

 

Извор: Танјуг