Вести

Ђорђевић: Искоренићемо рад на црно

У 2019. години биће настављена одлучна борба против сиве економије и рада на црно у којој неће бити повлашћених, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић и навео да је у 2018. обављено више од 70.000 инспекцијских надзора, што је до сада максимум.

Ђорђевић је рекао да је задовољан радом инспекције и каже да је у 2018. било за 17 одсто мање затечених радника на црно него у 2017, мада је и даље њихов број велики.

Поручио је да је у 2018. започета одлучујућа борба против сиве економије и искорењивања рада на црно и да ће она бити настављена.

Ђорђевић је рекао да је у 2017. обављено 50.000 надзора, у 2018. години 70.000, те да јача свест и код радника и код послодаваца о потреби искорењивања рада на црно.

"Заједно с Министарством финансија морамо да се позабавимо чињеницом да послодавац крши закон исплатом дела плате на руке. Обећавам грађанима да ће Влада и Министарство наставити с борбом против рада на црно и сиве економије и да у тој борби неће бити повлашћених", рекао је министар.

Истакао је да сви они који се позову на било кога како би избегли поштовање закона морају да буду максимално кажњени.

Колико су труда уложили инспектори, каже министар, види се у чињеници да је у 2018. обављено више од 70.000 надзора, што је за 38 одсто више него у 2017. години, која је била максимум када је реч о инспекцијском надзору.

Пријаве, укључујући и оне анонимне, допринеле су да скоро 90 одсто затечених радника на црно добије сталан посао, наводи министар.

Указао је на то да је од рада на црно на губитку не само држава него првенствено радници и послодавци који раде у складу са законом за разлику од оних који су се, додаје, дрзнули да раднике ускрате њихових права на достојанствен рад, социјалну сигурност и здравствено и пензијско осигурање.

"Морамо да едукујемо наше раднике. Имали смо ситуације да смо затицали да су људи бежали што имамо и снимљено, као и раднике старије од 50 година који раде преко Омладинске", рекао је Ђорђевић.

Он је рекао да се данас завршава пројекат започет са Норвешком за који каже да је дао резултат, те захвалио норвешком амбасадору Арнеу Санесу Бјорнстаду што је препознао важност тог пројекта.

"Заједнички циљ је да искоренимо сиву економију и рад на црно. Верујем да ћемо у овој години то и успети и да ће рада на црно бити много мање", рекао је Ђорђевић и захвалио је инспекторима на пожртвованом раду.

Навео је да ће се настојати да се унапреде материјални положај, услови рада и ефикасност рада инспектора о којима се, како је рекао, у претходним годинама и деценијама мало водило рачуна, те да треба схватити важност рада свих инспекција.

Подсетио је да је Министарство заједно са Владом и Министарством за државну управу и локалну самоуправу покренуло велики пројекат е-инспектор.

"У фази смо имплементације, очекујем да ће у блиској будућности заживети и да ће све инспекције бити на једном месту", рекао је Ђорђевић.

 

2019. биће година заштите и безбедности на раду

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић најавио је данас да ће 2019. бити проглашена за годину заштите и безбедности на раду, а да је у области грађевинарства предвиђено веће ангажовање управника градилишта.

Ђорђевић је рекао да је Управа за заштиту и безбедност на раду променила одређене правилнике који се односи на грађевину, област у којој се и дешава највише незгода.

"Добру ствар смо урадили", рекао је Ђорђевић и навео да су већ стигле примедбе да неке ствари предвиђене правилницима неће моћи да буду урађене.

Међу примедбама су, каже, оне које се односе на превелико ангажовање управника који надзиру градилишта.

"Али, нама је сваки живот вредан и мислим да такав начин контроле и њихове контроле градилишта је нешто што мора да се спроводи и морамо да истрајемо на томе", поручио је министар.

 

Уз НСЗ обезбеђена заштита за рад у иностранству

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић апеловао је на грађане Србије који желе да раде у иностранству да се пријаве Националној служби за запошљавање и агенцијама, јер им је на тај начин обезбеђена заштита.

Ђорђевић је рекао да уговори о раду у иностранству потписани у Србији омогућују радницима да унапред знају за коју плату ће радити, шта им је обезбеђено у одређеној држави, укључујући и здравствено осигурање, превоз и смештај.

Осим тога, одлазак на тај начин обезбеђује им да у земљи у коју одлазе имају могућност да се жале уколико било шта није како је унапред потписано.

"Ми имамо међудржавне споразуме где можемо да утичемо као држава и да бранимо њихова права. Међутим, наши људи најчешће то крију и онда под изговором да иду туристички у неку земљу одлазе и раде на црно", каже Ђорђевић, те напомиње да у том случају Министарство не може да помогне.

Министар објашњава да у том случају Министарство може само да организује повратак у Србију, да сноси трошкове превоза, а и све што су тамо зарадили, како каже, "пада у воду".

Србија је први такав уговор потписала са Словачком, а има и уговоре са Русијом, Румунијом, Мађарском, Чешком...

"Ти споразуми гарантују нашим радницима иста права као и њиховим грађанима и да за исте послове буду плаћени идентично", каже Ђорђевић и додаје да није потребно да било ко крије да жели да ради у иностранству, јер то није противзаконито и каже да Србија то не жели да забрани, већ жели само да те раднике евидентира како би могла да им пружи заштиту и у другим државама.

Ђорђевић каже и да је званично пријављен мали број оних који раде у иностранству, да је то тек неколико хиљада људи, али је уверен да то није право стање ствари, те сматра да их је много више, што, закључује, показује да највећи број иде да ради на црно.

 

 

Извор: Танјуг