Вести

Ђорђевић: Исправљамо неправду према борцима последњег рата

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, рекао је да се Предлогом закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица исправља неправда према борцима последњег рата.

Ђорђевић је, образлажући закон, рекао да се њиме предвиђа нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци који су учествовали у оружаним акцијама 90-тих година и у рату 1999. године, а који под наведеним околностима нису добили телесно оштећење.

Ђорђевић је додао да се за ту категорију корисника прописују нова права, а то су право на борачки додатак, право на посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу, право на легитимацију бораца, право на приоритет у запошљавању, накнада погребних трошкова.

“Овим је исправљена неправда према борцима последњег рата и као што је већ истакнуто обезбеђује се унапређење њиховог положаја у друштву”, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је додао да се ипак морају имати у виду ограничавајуће могућности буџета у овом моменту, али уз нагласак да су створене основе да се обим и висина права надаље унапређују сходно развоју земље.

Предложеним решењем су, додао је, поред наведених права прописана и друга права попут права на породичну инвалиднину чланова породице умрлог цивилног инвалида рата прве групе који је користио негу и помоћ која се исплаћује у износу као за кориснике породичне инвалиднине умрлог војног инвалида, а то је 26% од основице.

Ђорђевић је рекао да се дешавало кроз историју да изостане брига државе за борце, а тиме се слала порука да није мудро бранити земљу.

“Влада настоји да исправи ту неправду и да са посебним пијететом постави своје хероје тамо где они припадају”, рекао је Ђорђевић.

Рекао је и да се предложеним законом први пут јединствено за територију Србије уређеује област борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних инвалида рата.

“Немамо претензију да смо овим законом обухватили све потребе, све осетљиве области, али свакако је то добра полазна основа за даље унапређење у складу са захтевима и економским могућностима земље”, рекао је Ђорђевић.

Напоменуо је да је законом извршено усклађивање до сада важећих прописа из ових области са Уставом, који прописује да се корисницима борачко-инвалидске заштите пружа посебна заштита.

Основна намера је да се права задрже у истим износима који су прописани важећим прописима уз извесно повећање износа личне и породичне инвалиднине.

 

 

Извор: Танјуг/РТС