Вести

Ђорђевић: Људски животи на првом месту

Министарство рада нема информације о томе шта се десило у приватном старачком дому у Земуну и од Удружења приватних домова затражило је детаље у вези са наводима да су корисници и запослени оболели од корона вируса, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да је министарство још пре ванредног стања одлучило да „херметички затвори“ државне старачке домове и да се та мера испоставила као добра, а да је иста таква препорука послата и том удружењу да је примене и у приватним домовима.

„Немамо информацију шта се дешава тамо, нико нас није обавестио о томе а контактирали смо председника удружења приватних домова, и послали допис Министарству здравља како да поступамо даље, јер не смемо да пошаљемо инспекторе да неком не бисмо угрозили здравље. Тражили смо такође информацију да ли се корисници и запослени налазе у болницама и којим, како бисмо даље поступали, јер њима је потребна помоћ и да се види у каквом стању су корисници“, рекао је Ђорђевић.

Истакао је да су државни домови за старе под контролом и да нема проблема.

"Затворили смо их, односно стриктно забранили посете много пре ванредног стања и то се испоставило као добра мера, важно је да сарађујемо и да чувамо животе, јер је људски живот на првом месту“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да најстарији грађани, према речима струке, спадају у категорију ризичних и најосетљивијих, када је у питању корона вирус и да забрана посета представља превентиву како би били заштићени.

 

Надам се да ће бити мање отпуштања радника

Ђорђевић je рекао да нема никакве дилеме да ће пакет економских мера за ублажавање последица на привреду услед епидемије вируса „COVID-19”, који ће бити представљен, бити од великог значаја за привреду и грађане и додао да се нада да ће се све мање послодаваца одлучивати на то да отпушта раднике.

Ђорђевић је рекао да је претходних дана растао број грађана који су се пријављивали на евиденцију НСЗ, а да је дан након што је председник Александар Вучић изнео план државе, односно јуче, забележен пад.

„То показује да су привредници и послодавци схватили озбиљност свега тога и верују у то шта држава ради те да нема потребе за одјављивањем радника. Надам се да ће после данашњег представљања мера врло мали број грађана губити посао“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да ће и они који изгубе посао бити заштићени, односно да се могу пријавити за накнаду НЗС .

„Надамо се да ово све неће дуго да траје и да ће бити начина да се преброде сви проблеми и кад прође криза буде посла за све“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао и да верује да ће велика већина послодаваца који су отпустили раднике одлучити да их врате на радна места.

Ђорђевић је рекао да је лично свом тиму у министарству дао налог да до петка размотре који ће бити највећи проблеми са којима ће се сусрести тај ресор после кризе са корона вирусом како би се благовремено доносиле одлуке и проблеми решавали.

Ђорђевић је рекао и да ће сва деца са инвалидитетом добити једнократну помоћ.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк