Вести

Ђорђевић: ММФ-у представљени резултати рада и приоритети

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић данас је делегацији Међународног монетарног фонда, предвођеном шефом Мисије Џејмсом Руфом, представио приоритете и планове рада Министарства и постигнуте резултате у протеклих годину дана.

"Смањење стопе незапослености кроз преквалификацију према потребама тржишта рада, задржавање младих, пројекат ''Реци Не раду на црно'' у циљу сузбијања сиве економије који ће имати и финансијске ефекте на буџет Републике Србије, као и рад на различитим законима чије се усвајање очекује у наредном периоду, приоритети су рада Министарства“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да пројекат „Реци НЕ раду на црно“ до сада је дао изузетне резултате који су од велике користи за државу, али и за њене грађане.

„Циљ Владе Србије јесте да грађани знају какву корист имају од борбе против сиве економије, а да се њихова свест по том питању већ мења показује и све већи број пријава за рад на црно преко бесплатне телефонске линије која је недавно активирана“, истакао је Ђорђевић.

Ђорђевић је нагласио да је у току израда социјалних карата на основу чега ће бити обезбеђена и праведнија и ефикаснија расподела социјалних давања и истовремено смањена могућност злоупотреба што значи и постизање веће контроле.

Ђорђевић је истакао да је завршена јавна расправа о Нацрту закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима и да је припремљен и објављен Извештај о спроведеној јавној расправи о Нацрту закона.

Ђорђевић је навео и да је Закон о изменама и допунама закона о финансијској подршци породици са децом тренутно у изради и ускоро се као предлог очекује у Скупштини.

"Након усвајања Закона о изменама и допунама почећемо са применом нових подстицајних мера за друго, треће и четврто дете, које је најавио председник Алексанадар Вучић и важиће ретроактивно, од датума када је на снагу ступио Закон о финансијској подршци породици са децом", рекао је министар.

Ђорђевић је навео и да ће минимални процес рада по новом Закону о штрајку бити утврђен по колективном уговору или у неким случајевима по закону, док је то до сада радио послодавац.

Истакао је да су у изради Закона о штрајку били укључени пословни партнери, и синдикати и послодавци, и да се нада да ће до краја године, након јавне расправе, закон бити усвојен.

 

Србија има јединствен систем заштите

По новом правилнику о третману малолетних миграната без пратње, до сада је збринуто 16 малолетника у Србији, јединој европској земљи која је у сарадњи са УНХЦР увела систем заштите деце миграната како би се спречила њихова могућа злоупотреба, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је навео да је ресорно министарство прошлог месеца увело нове инструкције о третману малолетних миграната без пратње који више неће бити смештени у прихватним центрима са одраслима.

“Непримерено је да буду у камповима са одраслима и буду изложени ризику од злоупотребе и евентуалне трговине људима. Зато смо установили правилник како бисмо их заштитили и пружили им све што им припада”, рекао је Ђорђевић новинарима након конфереције под називом “10-годишњица од успостављања националног система азила у Србији и наредни кораци”.

Министар је објаснио да нова правила предвиђају да се малолетни мигранти без пратње родитеља или пунолетних лица предају Центру за социјални рад одакле се након здравственог прегледа и отварања картона, у зависности од узраста, упућују у један од три центра за малолетнике у Београду, Нишу или Суботици.

“Ту ће имати све услове и могућност за школовање. Камп ће моћи да напусте само у пратњи овлашћеног лица, а одјављивање из центра одвијаће се по одређеној процедури”, казао је Ђорђевић и нагласио да сличан систем збрињавања малолетних миграната не постоји ни у једној европској земљи.

“Ово је врло осетљиво питање, а уколико немамо јасна правила за збрињавање малолетних миграната и не спречимо њихову злоупотребу, Србија може да изађе на лош глас. Овим пројектом, којим је била одушевљена и делегација УНХЦР-а, показали смо којим путем треба да иду и друге земље”, навео је Ђорђевић.

 

 

 

Извор: Танјуг