Вести

Ђорђевић: Најтежи део реформског пута Србије је иза нас

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је данас да је најтежи део реформског пута Србије иза нас, али да се не можемо препустити социјалном благостању, јер има много задатака испред нас.

Ђорђевић је на конференцији "Економист - Свет у 2018", рекао да од 1991. до 2014, када је Александар Вучић постао премијер, није постојало јасно политичко опредељење које би повело друштво напред.

"Тада су популистичке мере одржавале социјални мир, а мали број људи је излазио као победник транзиције. Грађани и држава су се трудили да се одрже ван граница сиромаштва, створен је осећај безнађа и безперспективности код већине грађана Србије", рекао је Ђорђевић.

То незадовољство показало се као погодно тло за програм који је спровео Александар Вучић, којим је извршена доследна трансформација друштва у којем нико није привилегован и реформе се спроводе на свима. Истакао је да је влада успела да одржи равнотежу између развоја и захтева ММФ-а, као и да су разлози за оптимизам и велики пројекти стамбене изградње, путева, постројења за отпадне воде, енергетских постројења, инвестиције.

"Осећам да то покреће и развој свих осталих сегмената српске привреде и реалну пораст животног стандарда, а посебну пажњу посвећујемо најугроженијима што се види и у буџету", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, социјалне картице, као пројекат за наредни период који ће у великој мери помоћи да се држава обрачуна са корупцијом, да се економичније располаже социјалном помоћи, што ће социјалну политику учинити ефикаснијом, рекао је и додао:

"Ми у Србији желимо да оформимо јединствену базу података на основу које се може формирати јавна политика у домену социјалних давања, помоћи и друго. Излазак из кризе није био једноставан, још увек је сложена ситуација у привреди и економији рада, а нови механизми не могу у потпуности да функционишу, јер се одржавају стара администрација, стара радна етика и на тој промени свести треба радити упоредо са другим реформама".

Као и председница скупштине Маја Гојковић и министарка грађевине Зорана Михајловић, Ђорђевић је такође изразио оптимизам за следећу годину, додајући да ако постоји визија будућности, онда не постоји претња да се понавља прошлост.

 

 

 

 

извор: Танјуг