Вести

Ђорђевић: Настављамо са свим започетим активностима

Министарство за рад, борачка и социјална питања ће у току дана послати препоруку да се појачају превентивне мере у циљу сузбијања епидемије Ковид-19 у установама за смештај старих лица, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да превентивне мере у домовима за смештај старих лица, које су важиле током ванредног стања, и даље остају на снази како би се спречило ширење инфекције и подсетио да су мере од самог почетка и биле веома стриктне, а како би ризици били најмањи могући.

"Данас ћемо послати још једну препоруку геронтолошким центрима да се превентивне мере појачају како не би дошло до заразе. Иначе, сви који раде у таквим установама придржавају се мера које су остале исте и по укидању ванредног стања", рекао је Ђорђевић.

Министар наводи да ће се још једном скренути пажња чега све морају да се придржавају у току радног времена, да директори обаве разговор са запосленима, а у циљу да се превентивно и на време делује.

Ђорђевић је подсетио и да су разрађени "алгоритми" како да се поступа у случају појаве симптома, односно да се тачно зна шта треба да се ради како се вирус не би ширио даље.

Ђорђевић је указао да мере остају на знази ради заштите најугроженијих односно хроничних болесника.

Ђорђевић се осврнуо и на зацртане циљеве тог министарства указујући да се и после избора наставља са свим започетим активностима.

Подсећа да ће ускоро бити представљене нове мере активне политике запошљавања, да ће Социјално економски савет у наредном периоду наставити преговоре око минималне цене рада, да је циљ даље смањење незапослености, да се омогуће преквалификације и доквалификације радника, да следи и даље реформа социјалне заштите односно увођење социјалних карата, затим нова права за борце...

Све је то корак даље ка циљу да у наредних пет година просечна плата буде 900 евра, а пензије 450 евра, рекао је Ђорђевић.

Подсећа да је на крају првог квартала ове године незапосленост у Србији износила 9,7 одсто и да је циљ да она додатно пада, на шест или седам одсто.

Министар наводи да је према подацима Централног регистра од 27. фебруара до 15. маја број запослених био већи за скоро 7.000 у односу на почетак пандемије.

Истиче да очекује да ће се незапосленост још смањити када заживи туристичка сезона.

 

 

Извор: Танјуг