Вести

Ђорђевић: Особама са инвалидитетом иста права као осталима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је Сајам "Ј=днаки" поручујући да је то право место на којем се може разговарати о проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом у нашој земљи, као и да те особе морају да имају права као и сви остали.

Ђорђевић је истакао да је позитивно изненађен великим бројем људи који су присуствовали отварању овог сајма и изразио жељу да из године у годину буде све више људи.

"Свесни смо тога да постоје бројни проблеми када су у питању особе са инвалидитетом, поготову код запошљавања, али управо је сајам "Ј=днаки" место где можемо да причамо о тим стварима, да пробамо да рушимо зидове и стереотипе и да пошаљемо јасну поруку да као држава и Влада желимо да се изборимо против свих тих стереотипа", рекао је министар.

Ђорђевић је рекао да су особе са инвалидитетом особе са истим правима као и сви други.

"Желимо да та промоција једнакости не буде само мртво слово на папиру, већ да се дешава и у реалности, а то је једино могуће ако отворено причамо о томе и ако отворено радимо на томе заједно са особама са инвалидитетом, које јесу на неки начин они који су носиоци свих тих наших активности", рекао је Ђорђевић.

Наводећи да је Министарство данас добило похвале када је у питању организација сајма "Ј=днаки", као и за оно што је урађено за особе са инвалидитетом, Ђорђевић је издвојио председника Србије Александра Вучића као једног од најзаслужнијих за то.

Како је рекао, много је учинио за особе са инвалидитетом, а његов први корак у том правцу, како је навео, био је пријем који је поводом Међународног дана особа са инвалидитетом приредио за представнике 543 удружења, кровних организација...

Ђорђевић је поменуо и да је Вучић први државник на свету који има визит карте на Брајевом писму.

То нас је подстакло, додао је, да се ради на томе да сви слепи и слабовиди имају решења ПИО фонда на Брајевом писму, и он је уверен да ће Министарство то чинити, као и да ће у блиској будућности то радити и сви државни органи Србије.

 

 

Извор: Танјуг