Вести

Ђорђевић: Пензионе картице мењају пензиони чек

Картице за пензионере служиће да се докаже пензиони статус, и користиће се уместо пензионог чека, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Зоран Ђорђевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће те картице бити штампане о трошку државе, а да ће их пензионери подизати у Фонду ПИО, или ће им стизати на кућну адресу.

"Пензионе картице ће бити подељене тако што ће бити послате на кућну адресу, али могу да се подигну и у филијалама, а сваки будући пензионер ће оног тренутка када добије пензионо решење добити и пензиону картицу", рекао је Ђорђевић.

Наводи да ће картице садржати минималан број личних података потребних за доказивање статуса пензионера – име, презиме, идентификациони број и назив филијале.

"Пензиона картица ће пензионерима служити да докажу свој статус и важиће уз личну карту", рекао је министар.

Наводи да ће Министарство покушати да анимира компаније које желе и имају могућности да дају попусте пензионерима.

"Ми као Министарство уз Пензиони фонд ћемо покушати да анимирамо друштвено одговорне компаније да дају попусте пензионерима. С обзиром на то да се ради о великом броју пензионера, надамо се да ћемо имати добар одзив", наводи министар.

Каже да су сениор-картице које су подељене у Београду изазвале велико интересовање и потражњу широм Србије.

"Пензионери широм Србије очекују да локалне самоуправе њима дају неки вид сениорских картица и попуста како се не би разликовали од пензионера у Београду", наводи Ђорђевић.

 

Наградном игром против сиве економије

Истиче да је држава борбу против сиве економије започела 2014. године и да је један вид те 'борбе' и наградна игра "Узми рачун и победи".

"До сада је стигло око 500.000 коверата и имаћемо много више учесника него прошли пут", рекао је министар. Наводи да грађани морају да мењају своје навике и да схвате да борбом против сиве економије добијају и они и држава.

"Морамо да мењамо навике и културу. Наплатом фискалних рачуна, наплатом пореза корист имају сви, и држава и грађани. Држава ће добити више домова здравља, вртиће... Грађани веће плате", истиче министар. Наводи да су већом наплатом пореза могућа већа улагања у државу.

"Већом наплатом пореза желимо да уложимо у државу, да сви боље живимо. То је борба за бољи материјални статус грађана, да сви боље живимо", истиче Ђорђевић. Наводи да је Министарство кренуло у борбу против рада на црно.

"Министарство рада је кренуло и са борбом против рада на црно. Значи сви заједно учествујемо у борби против сиве економије, и у будућности ћемо имати све више таквих акција", рекао је министар.

 

Закон о родној равноправности

Упитан о Закону о родној равноправности, наводи да је одржана јавна расправа, да су имплементиране све допуне релевантних институција, те да је сигуран да ће Закон бити усвојен ове године.

"Сада имамо сектор који се бави питањима равноправности у министарству, а Савет за родну равноправност проистиче из надлежности министарства. Када имамо сектор који се бави тиме у оквиру министарства, нема потребе више за тим координационим телом", објашњава Ђорђевић. Наводи Шведску као пример доброг закона о родној равноправности.

"Шведски модел желимо да искористимо као добар пример, да искористимо њихово искуство. Они ће нам помоћи не само у изради, већ нам дају сугестије сада на Нацрт закона а касније ће са нама пратити имплементацију и у ходу помоћи ако буде потребе да га мењамо", наводи министар.

 

Закон о Старом сајмишту

Када је у питању Закон о Старом сајмишту, Ђорђевић наводи да је радна група завршила Нацрт закона и да је он предат министарству, те да очекује да ускоро буде послат на скупштину.

"Радна група која је радила Нацрт закона је предала исти Министарству. Очекујемо да ускоро Закон буде у процедури. Мислим да Србија треба да има један такав закон и не сме да заборави све оно што се дешавало јер то ће бити најбољи гарант да нам се то никада више не деси", закључио је министар.

 

 

 

 

извор: РТС