Вести

Ђорђевић: Питање миграција је од општег интереса за Србију

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, рекао је да је питање миграција од општег интереса за Србију и додао да је формирано координационо тело које је имало задатак да Влади Србије да предлог како треба да изгледа стратегија о томе како зауставити економске миграције.

Ђорђевић је на Копаоник бизнис форуму рекао да не постоји тачан број људи који одлазе и да се он креће између 6.500 и 35.000 до 40.000 годишње.

Ђорђевић је рекао да они који одлазе се не одјављују јер немају обавезу да то чине па не постоје прецизни подаци колико их је тачно отишло из земље.

Ђорђевић је позвао све оне који одлазе на дуже да се јаве како би се знало где су.

"Мислим да ће најбољи одговор дати попис идуће године, будући да је последњи био 2011. године", рекао је Ђорђевић.

Годишње има између 40.000 и 45.000 људи мање, што је отприлике један мањи град, а током 2018. 122.193 особа је променило своје стално пребивалиште, додао је министар.

Наши грађани се највише исељавају у Немачку, Шведску, Италију.

Мушкарци највише иду у Словенију и Мађарску, а жене у Швајцарску, Италију и Норвешку.

"Имамо миграције које се дешавају и на глобалном и на унутрашњем нивоу које утичу на укупан потенцијал наше државе и зато је то у фокусу ове владе", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је навео да је циљ стратегије да се заустави одлазак људи, као и да се успостави боља комуникација са дијаспором.

Такође је подсетио да је је главни задатак да до 2025. плата у Србији буде 900 евра, а пензије 440 евра.

Ђорђевић је указао и на значај регионалног повезивања и иницијативу Мали шенген, која ће земљи дати раст од 0,5 до 0,7 одсто.

Ђорђевић је рекао да морамо да радимо заједнички, да имамо веће тржиште, слободан проток људи и робе.

Ђорђевић је додао да ће се улагати у здравство, пољопривреду, туризам, инфраструктуру, а биће издвојено 150 милиона динара за наше грађане који живе на КиМ.

Ђорђевић је истакао да је за подршку младима опредељено 700 милиона динара, 500 за младе брачне парове, а 200 милиона као подршку породицама са децом.

Ђорђевић је рекао је да је интерес да држава почива на младима и да то буде основа за развитак нашег друштва.

"Миграције су друштвени феномем и постоје од почетка људског друштва. Ми се данас налазимо у ери највећих изазова када су у питању миграције, а оне су пре свега условљене економским мотивима", рекао је Ђорђевић и додао да су процене да у свету постоји 700 милиона миграната.

Србија има негативни природни прираштај и једине општине у којима је он позитиван су Прешево, Бујановац, Нови Сад, београдска општина Звездара.

Миграције се дешавају и на глобалном и домаћем нивоу и утичу на укупни потенцијал државе.

"Зато смо хтели да та тема буде у фокусу јер зашто бисмо све ово радили ако немамо коме да оставимо", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да је важно јачање везе са дијапором, јачање институционалних капацитета, усклађивање образовања са потребама привреде и праћење трендова у вези са 4. индустријском револуцијом.

Министар је навео да је важно да имамо јака мала и средња преџуећа и да она буду мотор развоја земље.

Такође је рекао да морамо имати јаку стратегију како би се видело и знало где је важно доводити инвеститроре и где која индустрија треба да буде присутна.

Ђорђевић је најавио и одржавање велике међународне конференције у априлу где ће учествовати и представници земаља које су успеле да се изборе са проблемом миграција.

 


 

Извор: Танјуг