Вести

Ђорђевић: Политика Владе је да се предузећа не гасе

Министар за рад и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је политика Владе Србије да се фирме и компаније не гасе и да то важи и за предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "ДЕС" из Новог Сада.

Радници тог предузећа, које запошљава око 60 одсто особа са инвалидитетом, су крајем јула започели протесте због проблема са заосталим платама, исплатом здравственог и пензионог осигурања и путних трошкова.

"Они још не штрајкују, имали су протесте. У Србији постоји 19 фирми "ДЕС-а" и сви су равноправни за нас. Политика Владе Србије јесте да не гасимо фирме и компаније, то исто важи и за те фирме, ми желимо да сачувамо радна места", рекао је Ђорђевић.

Министар је подсетио да је у петак имао састанак са директором тог предузећа Браниславом Костадиновићем и представницима синдиката радника и истакао да је циљ да реорганизацијом дођу до решења проблема.

"Они имају доста предности када су у питању такве компаније и они то треба да искористе на тржишту рада. Министарство је ту да њима помогне у томе и управо смо о томе разговарали како да изађемо из ове кризе", изјавио је Ђорђевић.

Подсетио је да суноврат предузећа "ДЕС" почиње од 2006. године лошим пословањем, које је кулминирало 2014. године и да Министарство од тада покушава да их извуче из кризе.

 

Преквалификацијом до радне снаге

Недостатак радне снаге је проблем са којим се Србија већ суочава, а Влада Србије тај проблем решава креирањем нових радних места, преквалификацијом и доквалификацијом радника, изјавио је Ђорђевић.

Министар је раније упозорио да уколико се нешто не предузме, Србија би за неколико година могла да остане без продаваца, возача, пекара, радника у хотелијерству и угоститељству.

"Политика Владе Србије јесте креирање нових радних места. С друге стране имамо демографску слику која није баш најбоља и управо из тог разлога су кренуле све ове мере када је у питању подстицаји за рађање", рекао је Ђорђевић.

Указао је да Национална служба за запошљавање одваја средства за преквалификацију и доквалификацију радника како би се ангажовали сви они ресурси и спречило недостајање радне снаге.

Говорећи о мигрансткој кризи, Ђорђевић је истакао да у Србији тренутно има око 4.000 миграната и да се наша држава, за разлику од неких земаља ЕУ, према мигрантима понаша одговорно.

"Тиме показујемо пример добре праксе како и на који начин треба да се опходимо према мигрантима", оценио је Ђорђевић и указао да они нису напустили своје домове не из хира, већ због притиска.

С обзиром да међу мигрантима има малолетне деце, министар је истакао да је Министарство за рад предузело све како би боравак у Србији њима надокнадио њихово детињство и право на образовање.

"Долазе похвале из ЕУ за такав третман према мигрантима", рекао је Ђорђевић.

Подсетио је да мигрантима Србија није крајња дестинација, већ само рута до Западне Европе.

 

 

Извор: Танјуг/Прва.рс