Вести

Ђорђевић: Поштовати радно право у тренутној ситуацији

Приоритет у овом тренутку је здравље грађана и у том циљу Влада је донела и доносиће нове мере, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и позива на поштовање закона када је реч о радном праву.

Поручио је да ће сви послодавци који буду кршили закон бити санкционисани после ванредног стања.

Ђорђевић је после ванредне седнице Социјално-економског савета рекао да су осим чланова СЕС-а, данашњој седници присуствовали и министри Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Златибор Лончар, Младен Шарчевић, Бранко Ружић, као и државни секретари Драган Стевановић и Бојана Станић.

У име Владе, рекао је Ђорђевић, одговорно тврди да у Србији постоје довољне количине животних намирница и да нема потребе да их грађани прекомерно купују и складиште.

"Биће свега јер све што имамо, имамо довољно за годину дана без икаквих ванредних догађаја. Србија кад су у питању животне намирнице има довољно животних намирница", рекао је министар.

Навео је да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић известио СЕС о снабдевености трговина животним намирницама.

"У потпуности смо сигурни и биће редовна снабдевеност, нема потребе да грађани складиште намирнице", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је навео да постоје проблеми и да не крије да ћемо бити суочени са доста проблема у будућности.

"Све што чинимо и што ћемо чинити је, пре свега, да заштитимо грађане и да се живот врати у нормалу на најбржи могући начин када прође ванредно стање", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић, који је у оба кризна штаба и за економска и за здравствена питања, рекао је да су министри на данашњој седници дали кратку информацију шта ће и шта је већ предузето.

Пре свега, то се, наводи, на оно што као држава чине, у највећој мери у вези са здравственим приликама.

Апеловао је на старије суграђане да буду у изолацији или самоизолацији како би они чији су животи најугроженији остали заштићени.

Држава предузима мере када су у питању привреда и финансије и најављује да ће већ сутра бити мере НБС.

Подсетио је да је Влада донела Уредбу о правима и обавезама послодаваца у вези са радним правом и запосленима.

Апеловао је да се сви придржавају закона и најавио да ће сви који крше закон одговарати не сада, али да ће након ванредног стања бити обелодањен регистар оних који су кршили права.

Навео је да је дефинисано више модалитета за рад у условима ванредног стања због корона вируса.

"Не постоји изузетак, сви треба да радимо као један, држава, јавна управа и приватни сектор, да штитимо права радника и животе људи, да се спроводи превенција, а да све функционише. Једино је то начин да опстанемо као држава", рекао је Ђорђевић.

Оценио је да је добро што и СЕС може да предлозима и сугестијама утиче на нормализацију живота што пре.

 

За рад од куће пуна плата

Сви који могу да раде од куће за време ванредног стања, имају право на пуну плату по важећим прописима, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је нагласио да је по владиној Уредби, која се тиче рада послодаваца, предвиђено да се за време ванредног стања организује рад на даљину - рад од куће, где год је то могуће.

"Такав рад је плаћен у истом износу као када ради у фирми", рекао је Ђорђевић.

Тамо где није могуће организовати рад од куће, према речима министра, послодавац је у обавези да организује рад у сменама, да се обезбеди хигијенска сигурност објеката, да се организују сви састанци електронским путем, одложе службена путовања.

"За запослене који деле радни простор са више лица или су у контакту са другим људима да се обезбеди заштитна опрема", рекао је министар.

Ђорђевић је навео да су сви који се налазе у самоизолацији по важећим прописима на боловању, на плаћеном одсуству или ако могу несметано да раде исте послове као и да су у фирми, имају право на пуну плату.

Упитан да ли је у плану да се у Србији донесе обавезујућа мера или препорука да родитељи који имају децу млађу од 12 година остану код куће, Ђорђевић је рекао да препорука Владе већ постоји.

"Донели смо препоруку да хронични болесници, старији од 65 година, самохрани родитељи и родитељи деце млађе од 12 година, где је могуће да им се пружи могућност да раде од куће", рекао је Ђорђевић.

 

 

Извор: Танјуг