Вести

Ђорђевић: Пружићемо још више могућности за запошљавање

У односу на прошлу годину у исто време када смо радили јули месец, готово 72.000 мање незапослених смо имали. Ми желимо да их буде још мање, желимо да пружимо могућност да се запошљавају, али и да се преквалификују и доквалификују. Али и довођење нових инвеститора, креирање нових радних места, али и да имамо квалификовану радну снагу, рекао је Ђорђевић.

Како каже, Влада први пут сада има план и зна како да развијамо кластере.

Ми развијамо и систем како да едукујемо радну снагу и да омогућимо да је имамо довољно, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је објаснио да обилазе службе за запошљавање и како каже, има националних служби у земљи које још не схватају своју службу.

Они морају да буду упознати са циљевима националног плана, да лобирају на својим општинама и регијама и да помогну и локално. Сада има довољно средстава да се улаже у знање, у образовање, сада чак и запослени могу да аплицирају да се доквалификују и да имају могућност да се едукују, и да задрже своје радно место и да напредују, рекао је Ђорђевић.

 

Социјалне карте

Ради се о врло осетљивој групи грађана, такве ствари имају и политички тежину јер се причају ствари које нису основане, па људи могу да стекну погрешан утисак да држава не брине о њима. Влада Републике Србије учинила је све што је у њеној надлежности и чини све како треба да ти људи у дан добију све што им припада, рекао је Ђорђевић.

Како каже, последња посета је била граду Јагодини и приметан је рад центара на завидном нивоу.

Свакако у наредном периоду биће још обука, да се пружи помоћ како би све општине биле потпуно дигитализоване и да би све радило како треба, рекао је министар.

Како каже, немогуће је да све што желимо уђе у промену, али може да се види шта би променили у социјалној заштити.

Хоћемо да изменимо у закону да се социјална помоћ не губи одмах приликом запошљавања, или не губи се уколико неко ради јавне радове, што је сада ситуација. Сада се она неће губити са тим, то је предлог у закону, и идеја је да лагано сви они који примају неке видове социјалне помоћи буду запослени али и да добију помоћ при запошљавању, рекао је Ђорђевић.

 

Исплате породиљских боловања

Око исплате породиљских боловања било је скептика и питања да ли ће то бити исплаћено, али ми смо се припремали за закон који је ступио на закон првог јула. Такође су се питали да ли ће каснити исплате. Пробали смо, тестирали, и ево пет дана пре тога је исплаћено, тако да ће све бити у најбољем реду. Систем је показао да функционише по новом начину исплате, јуче је тестиран и сваког двадесетог у месецу биће исплаћено за претходни месец, грађани могу да буду спокојни да ће све то долазити на време, рекао је Ђорђевић.

 

Статистички подаци о клијентима и исплатама 

У јулу смо имали 584 захтева за породиљско, у нето износу од 16 милиона и 307 динара, затим накнада осталих примања по основу рођења детета шест корисника. За дечији додатак број корисника 163 хиљаде и 616, укупан износ 933 милиона 785 хиљада. Родитељски додатак 61.568, што значи 654 милиона 287 хиљада. Новчана социјална помоћ, број породица 97.690, број лица 236.331 лице, укупан износ милијарда и 86 милиона 277 хиљада. Додатак и помоћ за негу другог лица, број корисника 51.658, укупан износ 888 милиона 612 хиљада. Посебна новчана накнада број корисника 529, укупан износ 7 милиона 627 хиљада. Породични смештај лица 7 хиљада 315, буџет је 313 милиона 149 хиљада. Смештај у установама, број лица 13.634, укупан буџет 221 милион 223 хиљаде, рекао је министар.

 

Родитељски додатак

Као што је и председник најавио, ретроактивно, од 27. децембра прошле године, када је усвојен закон, па до 1. јула, сви они за друго, треће и четврто дете, који су примали мању накнаду, и била је ограничена на две године, сада ће примити ту разлику, и биће им уручена нова решења за треће и четврто дете у наредних десет година, цела та разлика биће обрачуната и у једном тренутку ће бити исплаћена у наредних шест месеци, рекао је Ђорђевић.

Како каже, водило се рачуна какви су приходи државе, и сви показатељи показују да иде у позитивном правцу и то значи да држава има могућности и све иде у позитивном правцу.

Ђорђевић је рекао да се све ово сваки месец обрађује, како би свима било исплаћено на време.

Ми смо се трудили да и овај нови систем проради и ево показало се као успешно. Сада је то доста поједностављено и има мање папира, наводи Ђорђевић.

 

Исплата помоћи породицама с'децом пет дана пре рока

Ђорђевић је изјавио у Јагодини да је данас, пет дана пре рока, почела примена Закона о финансијској подршци породицама са децом, а домаћинима је поручио: "Ви сте најбољи пример, општина која је највише давала за породиље".

Иначе, кад је реч о примени новог Закона, било је предвиђено да прве исплате почну 20. августа, али су оне кренуле данас и прва особа која је добила новац је из Краљева, објаснио је Ђорђевић.

До сада је обрађено 584 захтева, биће и више до 20. августа, рекао је Ђорђевић, додајући да то показује озбиљност државе у односу на грађане.

Исплате ће, напоменуо је, бити редовне, а Градском центру у Јагодини обећао је једно теренско возило.

Министар је у Јагодини посетио Градски центар за социјални рад и Центар за дневни боравак деце ометене у развоју и поручио да ће његово министарство да лобира да Јагодина добије све што јој треба у области социјалне помоћи.

Ђорђевић је још поручио да ће пројекат "социјаних карата" заживети наредне године, да ће бити транспарентан и да ће општине имати увид у то колико грађана на њиховој територији добија помоћ. Марковићу је захвалио што подржава Владу Србије, у, како је рекао, свим сегментима.

 

 

Извор: пинк.рс