Вести

Ђорђевић: Прва повећања плата и пензија највероватније у септембру

Министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, говорио је о бројним новитетима у својој области. На тему повећања плата и пензија. Ђорђевић је рекао следеће:

Било би неозбиљно да у јануару месецу цитирамо биће толико и толико или када... Све назнаке говоре да настављамо са актуелним трендом у нашим финансијама и економији, што је све одлично. То све даје дознања да можемо да наставимо да верујемо да ћемо обрадовати наше грађане. Неки моменат који је највероватнији је септембар, када говоримо о минималној цени рада. Ми тада већ морамо да знамо колико можемо да повећамо минималну цену раду, самим тим да можемо да вршимо калкулације и око пензија, рекао је Ђорђевић и додао:

Сваких седам дана добијам статистику, не само кретања економије, већ директно из ПИО фонда, каква су кретања. Ми смо већ мање "повукли ", у односу на прошлу годину, из буџета, што је дало простора да, поред повећања, улажемо и у привреду, да улажемо у инфраструктуру. Што је дало могућност бољитка и у другим областима.

Министар за рад причао је о врло јасним калкулацијама када је у питању ситуација у ПИО фонду:

Када сам причао са ММФ, ми сада већ знамо да смо на 10,7 БДП када су у питању пензије. Сви знамо да је 11 нека оптимална граница, дакле, већ сада видимо да постоји тај простор. Сада већ на дневном нивоу имамо јасну математику шта се дешава у ПИО фонду, можемо да реагујемо промптно. Можемо да приметимо уколико има неких неправилности и већ сада правимо рачунице за будућност.

Какве су пензије у региону?

Не бих се поредио са другима. Влада Републике Србије има јасан циљ да повећа пензије. Нисмо задовољни са просечном већином пензија у Србији, сматрамо да би она трбало да буде далеко виша и верујемо да ћемо у наредном периоду ићи ка тој некој граници. Нешто што је оптимално је минимална потрошачка корпа, мислим да би то требало да буде садашњи репер, задатак како да дођемо до неке цифре и која је то цифра. Колика год она буде била, требало би да се изједначи са пензијом. Сада је просечна пензија 228 евра, пре 9 година је 193 и о томе причају неки лидери тренутно. Ако је то добро... објаснио је Ђорђевић.

Нови закони о безбедности на раду?

Биће нов закон о безбедности и здрављу на раду, који ће увести све директиве ЕУ. Оно што је највећа новина, осигурање у случају повреде на раду, која ће у суштини дати већу гаранцију нашим радницима, где год да су и којим год послом се бавили, мораће да се ради процена ризика њиховог обављања посла, као и осигурање које ће покривати ако до повреде дође. То ће имати сви они који имају уговор о раду. Ми већ имамо закон о безбедности о раду који у пракси показује да су судски процеси веома дуги, што сада неће бити случај.

Министар за рад истакао је да ће се крајем фебруара увести нови правилник о професионалним болестима:

Од 1990. године нико се тиме није бавио. Свет је ревидирао списак болести, ми нисмо. То сам спознао на једном синдикату када сам питао зашто још увек ми нисмо урадили тај правилник, због чега ћемо то решити крајем фебруара.

Ђорђевић је истако битност сарадње са Министарством унутрашњих послова, када су у питању жртве трговине људима, али и насиља.

Једно од обавеза које Србија има је прихватилиште. Србија годишње има 60 случајева, ми желимо да пружимо добре услове. Желимо да се особа осећа збринуто, али и да отклонимо све ризике по изласку из центра. Захвални смо Америчкој амбасади која је отворила Сигурну кућу, а део капацитета је искориштено за прихватилиште, рекао је Ђорђевић.

 

 

Извор: ТВ Хепи