Вести

Ђорђевић: Рударима и војницима нема пенала на пензије

До краја године свима који су током радног века имали бенифицирани радни стаж биће укинути казнени поени за пензију. То значи да ће им се смањивати потребне године живота сразмерно годинама стажа. Ово неће важити за раднике предузећа у реструктурирању, нити за било које друге, већ само за оне који су имали бенифиције, открива Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

- То значи да ако се запосленом на годину дана рачуна 18 месеци стажа, за 12 година рада на таквом месту он ће имати 18 година стажа, тако ће му се за тих шест бенифицираних година умањити број година живота неопходних за пензију. Овакви услови важиће за ватрогасце, полицију, војску, рударе... Право ће моћи да остваре сви, без обзира на то да ли су већ у пензији или тек треба да иду. Разлика се неће исплаћивати ретроактивно, већ од тренутка када се усвоји одредба.

* Оглашени сте као главни кочничар родне равноправности у Србији?

- Бавим се родном равноправношћу од 2012. године, а Министарство рада је требало да буде носилац ове приче још у време претходног министра.
Формирано је и координационо тело које се бавило том проблематиком. Међутим, мандат тела није верификован од стране нове владе од 2017. године и за мене оно више не постоји, иако је радило као саветодавно и није ни могло да доноси законе.

* У чему је онда проблем?

- Законом о Влади је предложено да се оформи сектор за родну равноправност, који смо направили у Министарству рада. Тражио сам да закон дође код нас и да видимо шта се са њим дешава, јер је имао много неприменљивих решења. Такође, имамо и закон о спречавању дискриминације који предвиђа доста чланова који су се нашли и у пропису о родној равноправности. Требало је да идем у Скупштину са два формално различита закона, а са истим одредбама. Нисам то могао да прихватим.

* Шта се сада дешава са тим прописом?

- Закон о родној равноправности је сада у министарствима на мишљењу, а уведено је и правило да сви нови прописи иду на мишљење у пет градова Србије - Београд, Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Нови Пазар. Закон Координационог тела није имао ни јавну расправу, ни мишљење министарстава, ни ЕУ.

* Чини се да и Закон о финансијској подршци породицама са децом има мањкавости. Пример је обустављање исплате додатка у процедури развода родитеља.

- Родитељски додатак је подстицај државе рађању, а не новац од кога треба да се живи, то није социјална помоћ. Ако је неко лошег материјалног стања, онда прима дечји додатак.
Подстицај нема везе са социјалним стањем. Треба га схватити као поклон државе према њеним тренутним могућностима, и зато је новим прописом и укинут услов који се тиче материјалног статуса породице.

* Годинама се најављује пројекат социјалних карата. Када ће оне коначно да заживе?

- Израда социјалних карата требало би да почне следеће године, а систем ће у потпуности моћи да функционише тек после 2020, када се, рецимо, заврши попис катастра, па пореска управа додели решења. Тек онда ћемо моћи да "укрштамо" све податке. Наш велики проблем је неправедност садашњег система. Рецимо, брачни пар на селу старији од 70 година, без деце, има хектар земљишта, земљу не може да обрађује, али нема ни право на социјалну помоћ. С друге стране, неко ко је завршио факултет, ко живи сам, нема примања ни земље, и родитељи га финансирају преко неког нелегалног бизниса, може да оствари социјално давање. То морамо да исправимо.

* Који подаци ће бити неопходни за прављење социјалних карата?

- Користићемо само меродавне податке. То су информације из ПИО фонда, о инвалидима, дечја заштита, пореска управа, катастар... Укуцавањем матичног броја добијаће се сви подаци о личности, али и о повезаним особама, супрузи, деци, родитељима... Неће бити потребе да неко долази и доказује своје стање.

* Да ли је решен проблем стотинак трудница и породиља из угашене фирме "Хенди"?

- Све се решава у складу са законом, то је приватна компанија и не можемо да правимо преседан, већ проблем треба решавати без посебног закључка Владе. Срећа је да се власник вратио и има жељу да законски то заврши како треба. И по новом закону, од 1.јула новац се директно исплаћује породиљама, а не преко послодавца, што је једноставније.

* У Министарству рада је недавно завршена систематизација радних места и утврђено је да имају више од 40 слободних места. Добили су одобрење Владе и запослиће нове људе.

- После много година даће се шанса младим људима, али сви они ће морати да прођу и психолошке тестове. Конкурс ће бити расписан у среду, 29. августа, и трајаће осам дана.

 

 

 

Извор: новости