Вести

Ђорђевић: Србија ће бити држава у којој ће млади остати и градити своју будућност

Са министром рада, запошљавања, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем разговарали смо о години која одлази, реализованим пројектима, успесима у 2019. години, али и плановима за будућност.

* Приближавамо се крају 2019. године. Kада погледате годину која је за нама, на које пројекте сте најпоноснији?

- Ова 2019. година је била веома динамична, али и значајна за наше грађане. Тешко ми је да издвојим на шта сам најпоноснији јер смо као Министарство урадили много тога. Бољитак су у овој години осетили готово сви грађани, пензионери, особе са инвалидитетом, радници. Оснивање Kоординационог тела за праћење токова из области економских миграција у Републици Србији је нешто што је веома значајно. Економске миграције део су светских дешавања и представљају проблем не само у Србији, него у целом свету. Свесни чињенице да ће приступањем Србије у ЕУ и отварањем граница овај проблем постати већи, Влада Србије је на предлог Министарства формирала Kоординационо тело, који чине еминентни стручњаци из различитих области и тиме учинила значајан корак ка спречавању миграције.

Србија има капацитет да изгради модерну и економски стабилну државу у којој ће млади остати и градити своју будућност. Циљ нам је да се они држављани, који су отишли из Србије врате у своју земљу, али и да страни држављани својим знањем и радом помогну у изградњи боље и јаче Србије.

* Немачка је најавила да јој треба још 1.300.000 радника, док је председник Вучић најавио борбу против одлива људи из наше земље. На који начин држава може да спречи одлив мозгова, али и да врати квалитетне људе који су отишли трбухом за крухом?

- Председник Србије Александар Вучић, у већини свог обраћања истиче да је поред демографије веома битна тема којом сви треба да се бавимо смањење економских миграција. Верујем да ће Стратегија о економским миграцијама за период од 2021. до 2027. године, на којој ради тим стручних људи, допринети успоравању одласка грађана Србије у иностранство, успостављању система управљања економским миграцијама, јачању капацитета за задржавање високостручних и високообразованих кадрова, као и јачању капацитета за привлачење странаца. Наша земља има много потенцијала, животни стандард је све бољи, плате расту, све већа давања одвајамо за грађане, младим људима пружамо шансу да раде, оснивају породице и да остану у нашој лепој Србији. Сигуран сам да ћемо заједничким снагама успети да остваримо сан, а како је и наш председник рекао – сањамо велике снове.

* Споменули сте да ће нови Закон о раду бити донет до краја 2021. године. Kаква ће побољшања донети нови закон у односу на стари?

- Још је рано да говоримо о томе, али будите сигурни да ова Влада и држава брину о грађанима, да права неће бити укинута, као што сте имали прилику да видите, само смо издвајали све више и више и обезбеђивали све боље услове.

* На који резултат сте највише поносни у години за нама? Kоји су приоритети Министарства за рад, борачка и социјална питања у следећој години?

- Министарство којим руководим је веома комплексно и има заиста много области које су у његовој надлежности. Много тога је урађено до сада, али увек може боље и наравно трудићемо се у следећој и свакој наредној години које су пред нама да остваримо све боље резултате. Ова година проглашена је Годином безбедности и здравља на раду те су наше активности биле усмерене на развијање свести код грађана и послодавца колико је битна ова област и према резултатима којима располажемо, сматрам да смо у томе и успели.

У 2019. години, ванредним и редовним инспекцијским појачаним надзорима, 12.813 лица затечено је на раду на црно, што је за 3.312 мање од броја која су затечена у истом периоду претходне године. Оно што је посебно значајно је да је чак 10.127 лица, након предузетих мера инспектора рада, засновали су радни однос, што је 79 одсто од укупног броја затечених лица на раду на црно.

У наредној години у плану је доношење Стратегије о економским миграцијама за период 2021. до 2027. године.

Посебна пажња такође била је усмерена према нашим најстаријима и успели смо ове године да исплатимо пензије без умањења, а и да повећамо пензије за пет одсто и исплатимо новчану помоћ у висини од 5.000 динара, у укупном износу од 8,6 милијарди динара.

Напоменуо бих да је у 2019. години РФПИО обезбедио је укупно је 42,95 милијарди динара више него претходне године.

Kада је у питању унапређење услова живота особа са инвалидитетом финансирали смо постављање 77 рампи у 34 локалне самоуправе на објектима општина, филијалама ПИО фонда, домовима здравља, установама културе, објектима удружења особа са инвалидитетом.

Обезбедили смо штампање свих документа на Брајевом писму за слепе и слабовиде, наставили са постављањем звучних семафора, опремили библиотеку за слепе, а то је само један део онога Министарство урадило заједно са савезима унапређује услове живота особа са инвалидитетом, али треба тежити ка бољем.

* Kако ћете провести последње тренутке одлазеће и прве моменте наступајуће године?

Традиционално са најстаријим суграђанима у Геронтолошком центру у Беграду, тачније у Дому Бежанијска коса дочекаћу Нову и испратити стару годину.

Смањена незапосленост

У овој години успели смо да смањимо незапосленост на 9,5 одсто, а у односу на 2012. годину, смањена је за 14,4 процентних поена. Просечна бруто зарада у септембру 2019. износи 74.819 динара, а у 2012. години била је 56.373 динара. Такође, истакао бих да је у 2019. години донет Закон о агенцијском запошљавању, а у марту је потписан Програм достојанственог рада Републике Србије за период од 2019. до 2022., а од 1. јануара 2019. године у примени је нови Шифрарник занимања.

 

 

 

Извор: Танјуг/Србија Данас