Вести

Ђорђевић: Србија ће ускоро бити у ЕУ

Током ове године у Србији је откривено око 12.500 радника на црно, што је за 40 одсто мање у односу на исти период лане, иако је значајно повећан број инспекцијских надзора.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да је то показатељ да је Србија на правом путу да искорени рад на црно и истиче да је добрим резултатима допринела и кампања "Реци не раду на црном", у оквиру које грађани путем бесплатне телефонске линије могу пријавити нерегуларности на раду.

"Имамо 43 одсто инспекцијских надзора више у односу на прошлу годину и исто толико одсто мање радника на црно", истакао је Ђорђевић на радионици у оквиру пројекта "Реци не раду на црном", чији је циљ сузбијање нелегалног рада.

Ђорђевић је истакао да ће инспекторат и министарство наставити транспарентан рад у тој области, као и да ће објављивати црне листе послодаваца који праве нелојалну конкуренцију и радницима ускраћују право на пензионо, здравствено и социјално осигурање, а држави право да убира порез.

Ђорђевић сматра да је велики број радника на црно последица претходних лоших политика у тој области и истиче да је прошле године измењен члан закона који је дозвољавао послодавцу рок од три дана да пријави радника, што су многи користили и то чинили тек када дође инспекција, без икаквих последица.

Додаје и да ће се Закон о раду поново мењати, као и да ће ове и наредних година бити промењени и други закони, који ће утицати на побољшање услова рада.

Наводећи да је ове године 250 инспектора обавило 51.600 инспекција, министар је рекао да је потребно запослити још инспектора и омогућити им још боље услове за рад.

Министар је захвалио норвешкој влади, која је финансијски помогла пројекат у вредности од 300.000 евра, истичући да ће Србија наставити да следи најбоље примере у свету, попут скандинавских земаља.

"Наш задатак је да градимо нормалну државу , по мери грађана, са нултом толеранцијом на кршење закона", рекао је Ђорђевих и истакао да ће Србија ускоро бити у ЕУ, раме уз раме са другим државама.

 

СОС телефон до краја године

Министар за рад Зоран Ђорђевић одбацио је оптужбе да је конкурс за национални СОС телефон за жене жртве насиља у породици унапред намештен, а на питање зашто већ девет месеци није у функцији, најавио да ће прорадити до краја године.

"Очекујемо да до краја године СОС телефон сигурно профункционише", рекао је Ђорђевић.

Министар каже да је у току јавни позив, да се очекује достављање предлога за пројекат, те да ће комисија, коју чине државни секретар у министарству Бојана Станић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и Ранка Вујовић из Генералног секретаријата Владе, изабрати најбољи и доделити национални СОС телефон.

Министар одбацује критике невладиних организација, као и међународне организације "Жене против насиља Европе", који наводе да су конкурси прописани тако да крше основне европске конвенције, истичући да Србија поштује све регулативе Европске уније, сопствене законе и Истанбулску конвенцију.

На критику да није расписана јавна набавка, што прописи налажу, већ конкурс, Ђорђевић истиче да је министарство предложило влади да да сагласност на закључак по којем ће се пројекат спроводити по закону о удружењима, на шта, каже, имају право.

Упитан да прокоментарише наводе да је конкурс за СОС телефон унапред намештен, Ђорђевић понавља да је наложио да се цео процес испита и да се залаже за потпуну транспарентност и поштовање закона.

"Чуо сам да постоји Александар Ђорђевић, који је наводно намештао, дао сам људима који раде у безбедности и унутрашњој контроли да виде да ли постоји та особа. Добио сам информацију да је та особа радила до марта месеца и мислим да ће бити обављен разговор са њим", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић каже да у Србији функционише пет СОС телефонских линија које воде организације цивилног друштва те истиче да ће и национална линија помоћи женама које се суочавају са насиљем у породици.

Министар је рекао и да ће се разговори снимати, али да ће снимци моћи да буду коришћени само по налогу суда у случају да постоји кривично дело или прекршајни поступак.

Такође, особа која позове СОС национални телефон неће морати да се представи већ задржава право да остане анонимна.

СОС телефон, који би требало да ради 24 часа дневно целе године, требало је да почне са радом у јануару, али су у протеклих девет месеци конкурси већ два пута обарани.

 

 

Извор: Танјуг