Вести

Ђорђевић: Србија унапређује систем социјалне заштите деце

Србија унапређује систем социјалне заштите деце, а круна ће бити када добијемо дечјег омбудсмана чиме ћемо са Законом о дечјој заштити имати у потпуности заокружен систем, рекао је данас министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић.

На отварању дводневне конференције о унапређењу људских ресурса у систему социјалне и дечје заштите, која се одржава у Београду, министар је нагласио да ће систему допринети и изградња пет нових стандардизованих центара за социјални рад у Србији.

"Битно је да у овој области раде компетентни и стручни људи који су прошли психолошки тест, да имају емпатију и социјалну интелигенцију како би пружали најбољу помоћ онима којима је најпотребнија", рекао је Ђорђевић.

Навео је да се ради на томе да се утврди колико је потребан број дефектолога, психолога, социјалних радника по броју становника у сваком центру, али и другог особља, и оценио да је важно да се Центри извуку из "центра јер су већини места поред пијаце, па је многим грађанима непријатно да долазе јер онда сви знају за њихове проблеме". "Важно је да објекат буде урађен по мери како се разговори са насилницима не би водили у канцеларији 'два са два', где се онда они осећају још насилније", рекао је он.

У Србији је покренуто и низ иницијатива измена и допуна закона у овој области, а како је истакао министар раније је главни алиби био недостатак средстава за ову област што сада не може бити јер финансијски моменат није проблем.

Ђорђевић је подсетио да су најразвијеније земље оне које имају најразвијенију социјалну зашиту, али да знамо да има и богатих које немају развијену социјалну зашиту.

"Кључ успеха је то, не да будемо богати, да имамо популацију са великим платама већ је и у односу према друштву, према човеку а то се постиже преко социјалне заштите где грађани осећају сигурност да држава брине о њима и када је добро и када је лоше", рекао је он.

Извор: Танјуг