Вести

Ђорђевић: Србију највише људи напустило између 2009. и 2013. године

Србију је највише људи напустило између 2009. и 2013. године, рекао је данас министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и додао да је тај број сада у паду.

Министар је навео да је то речено на јучерашњем састанку Координационог тима за праћење економских миграција.

Ђорђевић каже да је циљ Координационог тима доношење Стратегије која ће имати јасан план заустављања економских миграција, али и слику како ће Србија по том питању изгледати у наредних 50 година.

"Свесни смо да економске миграције постоје, и то није везано само за Србију, већ се са економским миграцијама суочавају и развијеније земље Европе. Ситуација у Србији није алармантна, али смо ми формирали тим који ће спречити наставак егзодуса", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, Стратегија се неће односити само на младе, већ и на грађане који су напустили Србију, али и на стране држављане који су отворени и желе да живе у нашој земљи.

Каже да су помоћ Координационом тиму понудиле и стране амбасаде и невладине организације, а да тим чине чланови владе, академска заједница, НАЛЕД, Привредна комора Србије...

Говорећи о бризи државе о особама са посебним потребама, Ђорђевић каже да су средства за побољшање њиховог положаја из године у годину већа, те да су ове године за 50 милиона динара виша у односу на годину лане.

"Ове године је укупно издвојено око 1,8 милијарди динара за побољшање положаја особа са инвалидитетом, али и за субвенције компанијама које запошљавају те људе, за њихову преквалификацију, доквалификацију...", навео је Ђорђевић.

Подсетио је да ће Закон о финансијској подршци породици са децом бити измењен, јер је, каже, брига о мајкама један од највећих приоритета Владе Србије и Министарства на чијем је челу.

"Ми ћемо гледати да у свим сегментима помогнемо мајкама и побољшамо демографску слику Србије. Ове године је предвиђено 10 милијарди динара више за мајке у односу на 2018. годину, а новим мерама биће обухваћено још жена", подвукао је Ђорђевић.

Такође, навео је он, Влада је ову годину прогласила годином безбедности на раду и у складу са тим, каже Ђорђевић, током године биће донет Закон о осигурању у случају повреде на раду.

"Тим законом биће предвиђено да сви радници морају да буду осигурани на раду и пружиће већу сигурност радницима, имаће већа права и имаће право да наплате уколико се повреде или породица у случају смрти", рекао је Ђорђевић.

Уколико послодавац не води рачуна о раднику, каже министар, теретиће га и држава и осигуравајуће друштво.

"Бићемо ефикаснији у очувању безбедности у раду", подвукао је Ђорђевић.

 

 

Извор: Танјуг