Вести

Ђорђевић: Српски народ је поднео највеће жртве

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је свечаност подсетивши да се обележава и Дан Европе, те истакао да то што се он обележава на исти дан није пука случајност, јер "без победе над нацизмом и фашизмом не би била могућа ни Европска унија".

Министар је указао да је потребно сетити се свих жртава фашизма и поменути оне који су дајући свој живот омогућили да живимо са осећајем личне слободе.

"Српски народ је један од народа који су поднели највеће жртве. Наша обавеза је да подсећамо на фашистичка зла и не допустимо да та идеологија постане нечији систем вредности", поручио је Ђорђевић.

Не можемо се правити, указује министар, да не видимо „да неке земље настоје да ревидирају историју, смање број жртава над српским народом“.

Министар је додао и да млађе генерације немају свест о томе шта је фашистичка идеологија, а самим тим ни колико је значајна антифашистичка борба за живот у миру са другачијима од себе.

Ђорђевић је подвукао антифашистичку традицију у српском народу и упозорио да су фашистичке идеје примамљиве, да неки сматрају да су бољи од других по вери или националности, а уствари тиме се лишавају сваке могућности напредовања, усавршавања.

Како је рекао може да напредује само онај који на увреду не одговара увредом и на мржњу не одговара мржњом.

"Не верујемо да су они најбучинији уједно и најстручнији" рекао је министар и додао да је и после 5. октобра 2000. године било много буке, вике и бусања у прса, а ништа се добро није створило.

Ђорђевић је рекао да се за шест година није направио нови Устав, да је уништена производња, повећавао јавни дуг, 2012. године успели и да доведу Србију на руб банкротства, називали људе губитницима транзиције, и додао да они који данас управљају Србијом верују у њу, у тиху пристојну већину, верују да сви треба да буду добитници, а не губитници.

Председник Србије Александар Вучић и Влада чврсто верују у систем вредности који је стајао насупрот фашизму, поштују нас и на Истоку и Западу, а сачували смо мултиетнички и мултиконфенсионални карактер, указао је Ђорђевић.

"Стратешко опредељење јесу војна неутралност и пуноправно чланство у ЕУ, и оба произилазе из наше антифашистичке традиције коју негујемо" закључио је министар.

 

 

Извор: Танјуг