Вести

Ђорђевић: Сузбијањем рада на црно, Србија се ставила раме уз раме са развијеним европским земљама

Сваки трећи радник у Србији ради "на црно", а инспекција рада је због утврђених неправилности током прошле године казнила послодавце у земљи са више од 231 милион динара, речено је на данашњем представљању националне кампање "Реци не раду на црно".

Сива економија у Србији чини нешто мање од 30 одсто БДП-а државе , а дневно због "сиве зоне" наша земља губи осам милиона евра, каже министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Он је рекао да је и због тога циљ кампање да се доприносе ономе што је, каже, започето још 2014.године а то је како је рекао, стратешки циљ државе, борба државе против сиве економије.

Они послодавци који раде легално су свесни шта губе, али радници нису и зато треба да их едукујемо. Маса наших радника нема плаћено боловање, годишњи одмор, немају права на кредит. Радиће се већи број ванредних инспекција, 365 дана 24 сата, јер досадашња пракса да се два дана унапред најави инспекција није логична, оцењено је на конференцији.

"Рад на црно је нешто што је свакако присутно, то сви знамо, али смо вољни да сви заједничким снагама сузбијемо. У току кампање ћемо едуковати грађане, раднике, јер овде не губи само држава, већ губе и радници", рекао је Ђорђевић.

Рад "на црно", објашњава он, ствара нелојалну конкуренцију, а како оцењује, сузбијањем рада на црно наша држава се ставила раме уз раме са развијеним европским земљама. Ђорђевић каже да се у претходном периоду изменило низ закона и подзаконских аката и истиче да ће се ове године донети између осталих и закон о сезонским пословима.

Министар је најавио да је спреман информатор за раднике који одлазе у иностранство, а који садржи све информације о начину на који се може легално радити у иностранству.

На питање новинара шта ће омогућити Споразум са Руском Федерацијом који је потписан прошле године, а тиче се између осталог права на признавање стажа српским радницима који су радили у Русији, министар је поновио да ће они који су били пријављени током свог рада у Русији стаж бити признат у Србији. Али, напоменуо је он, они који су радили на црно и не могу да докажу да су били на раду у Русији, стаж не може бити признат због тога.

"Наши грађани морају да знају да тамо где одлазе, у Словачку, Словенију или друге земље, тамо је њихово право потпуно идентично као и за грађане те земље. Морају да знају да сви они који су посредници не могу да узимају провизије грађанима него послодавцима", објашњава Ђорђевић.

Такође, одговарајући на новинарска питања, Ђорђевић је рекао да се парафискални намети у Србији укидају корак по корак јер, каже, то није само ствар политичке воље него се морају створити услови за то, а према његовим речима у протеклом периоду је било битно да се буџет напуни.

На питање у којој фази је доношење Закона о родној равноправности, каже да ствари везано за тај закон, иду, како је рекао, својим током те да се закон у овом моменту преводи и да су у њега имплементирани савети 12 министартава. Додаје да када прође поново сва министарства, ићи ће на Владу а затим у Скупштину на усвајање.

 

 

 

извор: Танјуг