Вести

Ђорђевић: Сви морамо да радимо у интересу грађана

* Приличан број наших породица, супруг или отац, раде на грађевини. Када настрадају људи морају да чекају предуго на одштету. Да ли постоји шанса да се измени закон?

- Не само да постоји период да ли ће наплате бити већ и неизвесност да ли ће се исплатити. Синдикати су донели предлог и министарство га је прихватило њихов и кренули смо у израду закона који постоји и у Европи о заштити грађана, рекао је министар Ђорђевић и додао да министарство сарађује са синдикатима и да је то рад који је у интересу грађана.

Ми треба да радимо заједнички и не треба да постоји сујета. Сви морамо да радимо у интересу грађана и ако посматрамо ову ствар у конструктивном смислу моћи ћемо да дођемо до решења. Говоримо генерално о болестма које се признају и болестима које доноси посао.

* Радници по по питању Европе, као да немају границу. Људи одлазећи у иностранство на рад стварају одређене услове. Колико је министарство обавештено о томе?

- Имамо закон, направили смо споразуме са земљама у иностранству где радници иду и желимо да заштитимо своје раднике који су тамо. Желимо да имају иста права као и други радници који су тамо домаћи. У случају ако их неко обештети, желимо да држава може да стане иза њих. Постоје агенције које раде на црно и преко којих радници одлазе у иностранство да раде. На интернету постоји обавештење шта све они нуде и који су ризици. Када се десе такви проблеми, а сви су слаткоречиви док не крене све наопако, онда их пријаве, кажу већ нешто и радници буду депортовани. Ми их не препуштамо, амбасаде реагују, али оно што радници тамо зараде, то остаје тамо, ту смо немоћни, рекао је министар Зоран Ђорђевић.

* Третирате нашег радника као да је у земљи на домаћем градилишту, а зараде нису баш такве. Наши радници су познати у иностранству као јако стручни, одлазе тамо и поред тога што немају сертификат, да ли постоји опција да овде раде квалитетно без сертификата?

- У Словачкој те фирме које запошљавају раднике узимају и  2/3 зараде. Што за смештај, што за проналажење посла раднику. Ми се придржавамо правила. Посао заваривача је врло захтеван. Несреће се дешавају зато што нема обуке и мањкавост обуке би довео до великих проблема, посебно на местима на грађевини која се не проверавају. Када би проропустили тако нешто, ако би дошло до несреће поставили би питање имања сертификата, рекао је Зоран Ђорђевић.

* Сигурне куће су сигурне за жене које се тренутно у њима налазе. Када одете тамо видите широк спектар жена. По изласку из тих кућа оне немају посао...

- Ми желимо да променимо друштво и да искоренимо насиље. Данас ћу отићи да обиђем сигурну кућу. Те куће остављају посебне емоције на човека. Чуо сам све приче које су све трагичне. Сведок сам тога да и да се жена вратила насилнику. Радимо на томе да се економски те жене оснаже и да буду самосталне. Желимо да насилници буду етикетирани и да грађани знају ко су ти људи. И ти насилници пре него што ураде такав чин морају да буду свесни да ће околина сигурно знати ко су они. Ми желимо да законом створимо један сегмент да подстицајем државе жене економски оснаже јер је то најчешћи разлог зашто се оне враћају насилнику, истакао је министар Ђорђевић.

* Вратили сте се из Мексика, шта Мексико нуди Србији?

- Мексико је велика земља која има близу 130 милиона становника и то је тешко замислити када знамо колико има цела Србија. Највећа инвестиција из Мексика је у Србији. Ишао сам тамо као специјални изасланик на инаугурацију и упознао председника. Мексико је пријатељска земља Србији и то је земља која није признала Косово, имају велике инвестиције овде у земљи и очекује се још улагања, истакао је министар Зоран Ђорђевић.

 

 

Извор: ТВ Хепи