Вести

Ђорђевић: Сви пензионери ће осетити повећање

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да ће сви пензионери осетити повећање, као и да је укупан број пензионера преко 1.700.000.

"Оно што је битно, средства су обезбеђена у буџету за ову и за следећу годину. Што се тиче самог укидања Закона који је био о привременом умањењу то је било 2,32 милијарде на месечном нивоу, а за ово повећање од пет посто за овај део пензионера који то треба да прими за њих је 1,02 милијарде на месечном нивоу", истиче Ђорђевић.

Ђорђевић каже да ће 1.300.000 пензионера имати пет одсто повећање у односу на септембарску пензију.

"Како то изгледа, тих милион пензионера којима није дирана пензија до 26.643 динара, њима ће бити повећана пет посто. Онима до 34.003 динара, када се врати после укидања Закона, па разлика до пет посто, тако да ће бити пет одсто повећање", објаснио је Ђорђевић.

Ђорђевић је додао да је то урађено баш због тога што је било разних критика да ће бити урушен систем, да ће то да уруши пензиони систем.

"Управо са овом мером ми нисмо хтели да урушавамо систем и избегли смо тако нешто", истиче министар.

На питање колика је просечна пензија у Србији након ове компликоване рачунице, уз три повишице које су исплаћене, ове сада и истовремено укидања Закона о привременом умањењу пензија, Ђорђевић каже да ће она бити 26.320 динара, што је за око 5,4 одсто више.

Упитан колико наплата доприноса утиче на побољшање ситуације у буџету ПИО Фонда, каже да је у односу на неки ранији период, када је била дотација из буџета и у износу од 48 одсто, данас је 29 одсто.

"То је један од разлога зашто смо повећали пензије. Када гледамо наплату доприноса у односу на исти период прошле године, она је већа за нешто више од девет одсто и износи 29 милијарди".

На питање шта је у овом тренутку извесније за пензионере, повишица или једнократна помоћ и када то могу да очекују, министар каже да се ускоро очекује предлог Министарства финансија и да после тога може да се види како ћемо у следећу годину и да ли има простора у овој.

Какав је одговор на захтеве синдиката пензионера који је тражио да се укине Закон о привременом умањењу пензија, а сада тражи да се исплати део пензија који у међувремену није уплаћиван, министар поручује пензионерима да Влада Србије води рачуна о њима.

"Свакако нећемо коментарисати нешто што се налази пред судовима и пред Уставним судом, али оно што ја добијам као информацију је да ПИО Фонд углавном када се појави на рочиштима, пресуђује се у корист ПИО Фонда.

Не бих волео да то буде додатни трошак нашим пензионерима. Они треба да верују у Владу Србије, мислим да смо одговорним радом у протекле четири године то и доказали", закључио је министар.

 

 

Извор: Танјуг/РТС