Вести

Ђорђевић: Уважити промене које доноси дигитализација

Држава ће настојати да будућа законска решења у области рада обухвате све облике радног ангажовања које доноси дигитална трансформација, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

На отварању конференције "Економист" "Свет у 2019”, Ђорђевић је рекао да је брзи развој дигиталних технологија донео другачији приступ раду, те да се све више говори о флексибилном раду и флексибилним облицима рада.

Такав рад, навео је он, подразумева мање трошкове за послодавце, прилагођавање потребама тржишта и повећање профита, а за запослене значи лакше усклађивање породичног живота и рада.

Ђорђевић је рекао да свакодневним развојем информационих технологија све већи број људи може да ради “на даљину”, односно од куће, користећи нове технологије.

Поводом поглавља 19 које се тиче социјалне политике и запошљавања, Ђорђевић каже да је у току израда трећег нацрта акционог плана који ће Европској комисији бити достављен крајем ове, односно почетком 2019. године.

Говорио је и о плановима Министарства за 2019. годину, па је тако најавио развијање интергралне социјалне заштите и унапређење услуга и стручног рада, те прелазак на модел услуга у заједници , као што су дневни боравци, помоћ у кући и сервис персоналних асистената.

Ђорђевић је рекао да је 90 одсто деце без родитељског старања смештено у хранитељске породице, а 10 одсто је у институцијама и то су углавном деца са сметњама у развоју.

Посебан нагласак државе, како је рекао, биће на развоју специјализованог хранитељства.

Министар је и наставак инвестиционог улагања у установе социјалне заштите како би се унапредио квалитет рада, као и доношење ове стратегије социјалне заштите у 2019. години.

Ђорђевић је навео да се очекује да ће у првој половини идуће године бити завршен и нацрт закона о правима детета и заштитника права детета, као механизма за даљу промоцију и унапређење права детета.

“У тој области до сада смо много постигли”, каже министар и додаје да је спречавање насиља над децом један од приоритета државе.

У току је, према његовим речима, и израда закона о социјалној карти у циљу унапређења социјалне заштите и давања за угрожене, што је такође једна од приоритета.

Ђорђевић је рекао да ће један од изавова бити и јачање капацитета самих центара за социјални рад и нова организација њиховог рада, чији је циљ ујединачно поступање у свим центрима за социјални рад и пружања истог квалитета услуге у целој земљи.

 

 

Извор: Танјуг