Вести

Ђорђевић: Влада Србије је за све иницијативе које иду у корист детета

За децу из Звечанске и хранитељских породица, у Позориштанцету пуж, а поводом Међународног дана детета, Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања организовало је представу у којој је наступио Бранко Коцкица под називом "И деца су грађани света".

На почетку представе малишанима се обратио и честитао им Дан детета ресорни министар Зоран Ђорђевић.

Министар је у изјави новинарима рекао да се Министарство одлучило да на овај начин прослави Дан деце, јер овај дан припада деци.

"Желимо да деца буду главни актери, да данас имају главну улогу, да се њима посветимо и то је идеја коју ћемо и следећих година да спроводимо", рекао је Ђорђевић.

Навео је и да је јуче потписан и приступ Србије Глобалном партнерству у борби против насиља над децом и истакао да је Влада Србије и Министарство које предводи за све иницијативе које иду у корист детета.

Додао је да се интензивно ради на унапређењу положаја детета и истакао да се ради на тај начин да то не буде само мртво слово на папиру, већ да се ураде конкретни потези.

У том смислу, Ђорђевић каже да се ради на томе да већ у следећем буџету се одвоје средства како би се инфраструктурни објекти и услови за боравак деце побољшали.

"Верујем да у годинама испред нас, а економска ситуација даје назнаке да ће бити средстава, да ће више финансијских средстава бити одвојено за децу", наводи министар.

Ђорђевић је истакао да је телесно кажњавање деце забрањено законом у Србији и додао да Србија има и стратегију и начин како би насиље над децом било потпуно искорењено.

Каже да није довољно да се само забрани законом, те да се из тог разлога ради и на едукацији да насиље није начин како се дете васпитава и како се неке ствари исправљају код детета.

Упитан за закон о дечијем омбудсману, Ђорђевић каже да је то у завршној фази, те да сада следи јавна расправа.

"Ја нисам стручњак у тој области, али од стручњака и невладиних организација сам чуо да је тај закон одличан, корак испред времена, доста модеран и да ће у суштини уредити ту област", наводи министар.

Истиче да Србија заслужује да има дечијег омбудсмана који ће бринути о нашој деци.

Ђорђевић је новинарима најавио да ће видети преко амбасада да се направи пилот пројекат у Србији попут пројеката скандинавских земаља у оквиру којег би у близини Герентолошког центра били вртићи.

На тај начин, каже министар, у време одмора, деца би могла да се друже са најстаријима, а то би значило, додаје, за њихово одрастање.

 

Законом већ предвиђена брига деце о старијим родитељима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је законом већ предвиђено да се деца старају о старијим родитељима, те да ће евентуалне промене утицати на то да се пропусти и мањкавости исправе.

Ђорђевић је то казао новинарима упитан да ли ће одредба породичног закона бити промењена да деца о старим родитељима морају да се старају.

"И сада је у закону предвиђено да деца морају да брину о родитељима, као што и старији брину о деци", казао је Ђорђевић и додао да не верује да ће промене те одредбе бити радикалније.

Каже да ће сигурно бити неких промена у закону, али да те промене не би требало нешто драстично да измене, већ да уреде.

 

Нема потребе да приватни детективи проверавају боловање

Сматрам да нема потребе да приватни детективи проверавају да ли су радници на правом или лажном боловању, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Министар је упитан да потврди ту информацију у медијима, казао да је и он сам за то сазнао из медија, те да не зна ко је то пласирао и како.

"Мислим да је Закон о раду доста прецизно дефинисао које су обавезе послодавца, како и на који начин може да контролише боловање тако да не бих ишао превише у машту шта се све може. Али, мислим да нема потребе за тим стварима", каже Ђорђевић.

 

 

Извор: Танјуг