Вести

Ђорђевић: За помоћ пензионерима 8,7 милијарди динара

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, рекао је да су мере фискалне консолидације створиле услове да се свим корисницима пензија, инвалидима рада и рата изврши исплата од 5.000 динара, и да је ребалансом плана за исплату новчане помоћи обезбеђено 8,7 милијарди динара.

Предлогом Закључка Владе Србије утврђено је да се свим корисницима пензија, привремених накнада - инвалидима рада - друге и треће категорије инвалидности, инвалидној деци и корсницима привремене накнаде код Фонда изврши исплата новчане помоћи од 5.000 динара, рекао је Ђорђевић.

Укупни приходи и примања Фонда, односно расходи и издаци, Ребалансом плана за 2019. годину утврђени су у износу од 668,14 милијарди динара, што је, како је додао, за 8,04 милијарди динара више од износа предвиђеног Финансијским планом Фонда за 2019.

Исплата помоћи обезбеђена је у складу са билансним могућностима Фонда захваљујући остварењу прихода од доприноса на ПИО у вишем износу од планираних у периоду од почетка године до августа, као и нижем извршењу расхода, пре свега по основу планираних наплата по судским споровима, рекао је Ђорђевић и додао да су средства конверзије садржана у истом износу на страни прихода и примања и издатака Фонда.

Пензионерима, којих у Србији има око 1.740.000 једнократна новчана помоћ требало би да буде испаћена, како је најављено, 5. новембра.

 

0,1 одсто бораца и ветерана je незадовољно

Ђорђевић је изјавио да држава сарађује са 99,9 одсто борачких савеза и удружења, а да само 0,1 одсто бораца и ветерана протестује против закона и тражи националну пензију.

Ђорђевић је подсетио да су борцима и ветеранима укинута бројна права до 2012. године, а да је ова власт са представницима Савеза удружења сарађивала када је рађено на томе да се њихова права сублимирају у један закон, и да су они били ти који су требали да кажу шта би волели да буде у том закону, и која нова права, као и она која им је власт укинула 2006. године.

Ђорђевић је рекао шта борци могу да очекују, прецизирао да испред Председиштва протестује њих 0,1 одсто и да само они траже да се ван снаге стави закон на којем је држава радила заједно са Савезима борачких удружења, те да хоће националну пензију и да се уведе Дан бораца.

“Они су тражили 35 нових права, при томе, ништа од тога ми нисмо рекли немојте, него смо рекли, хајде кажите све што хоћете да видимо шта држава може и како, на који начин да вам изађе у сусрет”, рекао је Ђорђевић и указао да сада њих 0,1 одсто бораца и ветерана тражи да се тај закон који су радне групе у чијем су саставу и они били стави ван снаге и да се ради неки нов.

“Шта хоће тиме? Да ли они раде у интересу бораца или против бораца? То ових 99 одсто треба да размисли, јер они су писали тај закон. А што траже националну пензију, мислите да је то изводљиво. Траже да овим законом буде регулисан дан борца …”, рекао је Ђорђевић и напоменуо да дан борца није тема Закона о борцима већ Закона о државним празницима и да министар не може да га предложи.

Ђорђевић је поручио Шеварлићу и да не би требало да износи неистине и паушалне оцене на тему те групе људи, нити да како је рекао, он и посланик Борисав Ковачевић из ПУПС-а обмањују јавност о положају пензионера.

Ђорђевић је рекао Шеварлићу да пензионери знају колико су новца добијали до 2012, да држава пезионерима жели да пружи онолико колико мозе, као и да они не буду изузети од свих других.

“И добро знају, да до 2012. када је раст цена био 11 одсто, као и раст курса, да то када им је неко давао пензију пет, седам, десет одсто више или замрзавао 2009. и 2010. , то им је номинално смањивало пензију 20 одсто”, рекао је Ђорђевић и додао да нема дана да председник Србије и премијер, као и министри не кажу да су пензионери ти који су поднели терет реформи.

 

Упркос жељама опозиције, бољи живот пензионера и грађана наш је мото

Ђорђевић је рекао да Влада и поред бројних резултата није задовољна и да жели да буде много боље.

"После деструктивне политике ДС када је земља систематски уништавана, када су доношене одлуке против интереса грађана, ми радимо у њиховом интересу", рекао је Ђорђевић и додао да влада ребалансом жели пензионерима да додели 5.000 динара, да им пензије расту из године у годину.

Бољи живот пензионера и грађана наш је мото упркос жељама опозиције, рекао је Ђорђевић.

"Чули сте савете опозиције која тражи да се пензије не повећавају и да се пензионерима не даје помоћ од 5.000 динара", рекао је Ђорђевић који је затим сумирао резултате власти у односу на период од пре 10 година.

Ђорђевић је подсетио да су се данас од посланика могле чути и ствари које немају везе са ребалансом буџета, као и примедбе на буџет, да млади немају упориште у држави иако влада, како је нагласио, брине о њима, даје им подстицаје, води рачуна да остану, ради на њиховој преквалификацији.

"Учешће државе у буџету Фонда ПИО 2009. било је 50 одсто, курс је ослабио за 12 одсто, инфлација је била 11 одсто, а просечна пензија 193 евра. Данас је учешће државе у буџету ПИО фонда 25 одсто, пензија је пре повећања 228 евра. БДП је 2009. био минус 2,7 одсто, а 2018 плус 4,3 одсто", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је подсетио да је незапосленост 2009. године била 24 одсто, а данас никад нижа - 10,3 одсто.

Међу бројним резултатима владе, Ђорђевић је подсетио да је Србија данас на 44 месту на Дуинг бизнис листи, да је пре 10 година била на 94. те да је данас просечна зарада 460 евра.

 

 

Извор: Танјуг/РТС