Вести

Ђукановић: Дочеком патријарха Црна Гора се враћа свом идентитету

Члан Председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић изјавио је након дочека патријарха српског Порфирија да је тим величанственим скупом Црна Гора дефинитивно показала да се враћа свом извору и идентитету, као и да ако неко ко води државу не може да обезбеди устоличење које се одвија вековима на Цетињу, то само показује колико је неко слаб и каква му је држава.

"Вечерас је Црна Гора дефинитивно показала да се враћа свом извору и идентитету. И Србија свакако да има неки интерес у Црној Гори и мора да се бори у Црној Гори", рекао је Ђукановић.

Каже да је дошао на позив Митрополије црногорско-приморске и да је очекивао да ће то бити скуп пун љубави, што су сви могли вечерас да виде.

"Прелепо је видети оволики народ који се овде окупио, неко каже да је било преко 50.000 људи, ово је права истинска и изворна Црна Гора која се није одрекла своје историје свог идентитета и своје вере прађедовске. Пуно ми је срце, дивно. Србија има за кога да се бори овде у Црној Гори. Видети патријарха како му је приређен дочек, видети митрополита Јоаникија кога народ тако поздравља... Ово што се дешава на Цетињу је пролазно, то је једна група људи и камарила која је годинама овде харала, деценијама, која покушава да сачува свој капитал и мафијашки стечене паре, али то неће успети, то је још данас и сутра...", наводи Ђукановић.

Како каже, обично таквим бесмисленим активностима прибагавају они који губе.

"Успели су да покваре устоличење митрополита, али срце је пуно, њима на част што су то урадили. Не улазим како народ оцењује политичаре, неки људи не знају много тога, било ми је битно како ће бити дочекан патријарх, а био је дочекан на један величанствен начин. Када је питао патријарх да ли је достојан је било фантастично", рекао је Ђукановић.

Када је реч о политичарима, истиче Ђукановић, све је то пролазно - данас вам аплаудирају, а сутра звижде.

"То је све по заслузи, Кивокапић је прилично извиждан овде, народ је то тако осетио, очигледно да српски народ, који је био деценијама угњетаван, није дочекао и доживео за шта се борио - да му се пружи макар мало неких права. Јер, ако годинама имате ситуацију такву и не можете годинама да се запослите ако сте Србин, ако имате ситуацију да не можете своју православну веру да испољавате, ако вам негирају језик, писмо, идентитет, и угњетавају и промени се власт, а ништа не урадите да то промените...", напоменуо је Ђукановић.

Додаје да није дошао да на политички скуп и да се нада да ће устоличење, ипак, протећи како ваља,али да није оптмиста да ће полиција омогућити безбедност свим учесницима.

"Ако не успеју и то је показатељ каква је држава и није онда ни чудо што добијете звиждуке. Овде је био прелеп концерт и ватромет, тробојке се вијориле, феноменално, ово у многим дургим градовима у Србији питање да ли бисмо доживели. Вечерас је Црна Гора дефинитивно показала да се враћа свом извору и идентитету", рекао је Ђукановић.

 

 

Извор: Танјуг