Вести

Ђукановић: Дружина са протеста

Споразум са народом који је потписао опозициони Савез за Србију за посланика СНС Владимира Ђукановића је веома упитан с обзиром на то да су га, како каже, потписали "они који не могу ни између себе да се споразумеју".

Ђукановић тај савез назива "дружином са протеста" и истиче да га најбоље описује реченица Валтазара Богишића који је рекао да "што се грбо роди, вријеме не исправи".

Ђукановић подсећа да су лидери опозиције "компромитовани људи са врло спорним биографијама" и да је готово немогуће да имају кредибилитет прављења било каквог споразума са народом.

Демократска опозиција Србије (ДОС) апсолутно је изневерила "чувени уговор" из 2000. године, каже Ђукановић и додаје да сада желе себи да олакшају, па Зоран Лутовац говори да у објављеном Споразуму са народом постоји двострана обавеза политичара и грађана као иницијатора и лидера СзС да мењају читав систем.

Ђукановић наводи да им није битно како ће мењати систем, већ "да се домогну фотеље и да кроз демагошку и слаткоречиву причу истакну како су они уважили захтеве са протеста".

Уз напомену да жели да буде отворен, Ђукановић истиче да захтеве са протеста, које назива бесмислицама, могу да уваже само неозбиљни људи, јер личе на слогане Грунфа из стрипа "Алан Форд".

Како каже, управо је реч озбиљност кључна као недостатак "ове шаренолике" екипе коју је, према речима Ђукановића, народ почео да зове по чувеном стрипу "Дружина од вјешала" због вешала која су носили на протесту.

Спорна је и чињеница, како указује, са којим народом се склапа тај споразум.

"Најпре због чињенице да би тај споразум требало да склопе људи који имају какву-такву народну подршку. Једна од најбитнијих речи у политици је легитимитет. Нисам сигуран да људи који педводе Савез за Србију, па и остали део опозиције имају било какав легитимитет да састављају споразум са народом", навео је Ђукановић.

Ђукановић истиче да је подршка опозицији изузетно упитна, чак и на самом протесту, а да је највећи изазов власти по питању протеста тај да нађу начин да се сачува мир на улици да се демонстранти међусобно не побију.

 

 

 

Извор: Танјуг