Вести

Ђукановић: СНС осликава наш народ

Члан Председништва Српске напредне странке и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије Владимир Ђукановић говорио је о недавно завршеним локалним изборима и резултатима које је коалиција око Српске напредне странке остварила 2. јуна, као и о претњама по живот председнику Вучићу. Открива и колико му се допада састав кабинета председника Владе Републике Србије Милоша Вучевића.

* Локални избори су завршени, јесте ли задовољни резултатима? Мислите ли да је негде могло боље, посебно кад је реч о београдским општинама?

- Увек може боље. Генерално смо задовољни, посебно импресивним резултатима у Војводини, као и у Београду. Чак и у централним београдским општинама остварили смо знатно боље резултате него раније. Што се тиче централне Србије, очигледно је да смо у неким срединама имали нешто лошије резултате. Још увек анализирамо готово свако бирачко место у Србији и трудимо се да праведно и реално сагледамо како се радило у кампањи. Свакако да ће бити промена, јер не желимо више да долазимо у ситуацију да због неког лошег локалног функционера читава странка трпи. Ми смо озбиљна странка која има изузетно велики број чланова и на неки начин смо странка која осликава наш народ. Самим тим, дужни смо да свуда имамо најбоље кадрове и тамо где не ваља мораћемо да мењамо.

* Ниш је након избора био у центру пажње, шта се тамо дешава? Имате ли већину или је немате, како тврди опозиција?

- Победа је чиста као суза. Знате, ми смо готово 20 одсто у предности у односу на другопласираног, који тврди да је победник. Сложићете се да је то огромна разлика. Да ли смо задовољни резултатом? Свакако нисмо. Морало је и могло је далеко боље, јер се баш у Нишу највише урадило, а наши људи, уместо да су представљали грађанима шта смо све урадили за њих, више су се међусобно свађали и једни другима подметали афере. У Нишу ћемо озбиљно порадити на промени страначке организације. Зато је доктор Милић, просипајући најпримитивнију демагогију, успео да обманом дође до знатног броја бирача. Нема ништа горе него када кампању базираш на коментарима са друштвених мрежа и онда просипаш аланфордовску демагогију како је боље бити богат него сиромашан. На то се сводила његова кампања. Наши људи су се, уместо да су му се чињеницама и аргументима супротстављали, међусобно свађали. Зато ће морати много тога да се промени у Нишу.

* Недавно је објављена још једна преписка тзв. кавачког клана. Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић је истакла да претња по живот шефа државе постоји док год је Радоје Звицер на слободи. Јесте ли ви лично уплашени за Вучићев живот?

- Наравно да јесам, али с тим се живи још од момента кад је озбиљно ударио на мафију, од 2012. године. Једноставно, молите се Господу за његово здравље и уздате се да се најгоре неће догодити. Многим битангама које су сматрале да од ове државе могу да направе нешто слично ономе што су направили мексички картели (председник Републике Србије Александар) Вучић је озбиљно пореметио планове и загорчао живот. Сигурно је да ће они урадити све како би га елиминисали.

* А да ли сте некад причали с њим о томе? Шта вам каже?

- По природи мог адвокатског посла, ја свашта чујем. Најчешће од својих колега. Наравно, трудим се да сваку информацију анализирам, да је проверим на више места, па тек онда да нешто изнесем. Не подносим рекла-казала приче. Не волим о томе да причам с председником државе, али ако ми се нека информација учини битном, наравно да му то пренесем. Он не воли о томе да говори. Уосталом, ова држава има одређене службе које брину о његовој безбедности, па се надам да раде професионално свој посао. Слажем се да је ужасно неповерење када сазнаш да су људи из система прислушкивали председника државе, али надам се да су таква времена иза нас.

* Постоје ли претња и по друге? Осећате ли се можда ви угрожено?

- Увек се помолим Господу ујутру када устанем и увече пред спавање и сваки дан у себи понављам најмоћнију молитву - "Господе Исусе Христе Сине Божји, помилуј мене грешног". Ако неко жели да вам науди, он ће то увек учинити, и не плашим се. Увек се од сваког зла браним само молитвом. Нема те претње која је јача од молитве.

* Блиски сте с породицом Вучић, ви сте правни заступник Андреја Вучића и у предмету по његовој тужби против медија из "Јунајтед групе". О чему се ради?

- Не волим то "блиски". Многи се данас позивају на ту блискост, а да их никада нису ни видели или су једном прошли поред Александра или Андреја. То углавном чине због неких својих одвратних приватних интереса и мени се такви људи заиста гаде. Апелујем на сваког да, уколико им дође неко и позива се на Александра или Андреја, избаце га напоље и најуре. Никада не истичем ту блискост, мада бих свакако у односу на многе имао далеко више основа да то чиним. Никада у животу се нигде нисам позвао на наше познанство по било ком основу и било би ме стид да то учиним. Целу породицу Вучић доживљавам као искрене пријатеље. Ради се о једној дивној и честитој породици. Част ми је што са Александром и Андрејом добио прилику да сарађујем. Што се тиче конкретне тужбе коју је Андреј Вучић поднео против "Јунајтед групе", ради се о томе да је човек природно реаговао када су новине Нова и њихов портал Нова С објавили лажи о томе како је Андреј славио зарађену прву милијарду евра. Извор за ту свињарију су им биле подгоричке Вијести, а њихов извор била је Скај преписка људи из кавачког клана. Ни по јада не би било да су ови из "Јунајтед медија" пренели као вест оно што су Вијести објавиле, већ су објавили текст њихове новинарке у форми њене колумне, односно става, јер се она питала како је Андреј успео да заради тај новац. То нема везе с професионалним новинарством нити са слободом изражавања, већ с бестидним обележавањем Андреја Вучића као бахатог човека који због тога што му је брат председник државе отима од народа и пљачка, па, ето, зарадио је прву милијарду. Због тако просутих лажи, Андреј је пресавио табак, па нека дотична госпођа, којој је кредибилан извор преписка људи из кавачког клана, плати за ту болештину коју су објавили.

* Скоро смо добили нову владу Србије. Вас тамо нема, не желите у извршну власт?

- Не видим себе у власти. Волим свој адвокатски посао и жив га не бих мењао. Апсолутно сам се у њему пронашао и тешко ми је замисливо да нешто друго радим. Више пута сам поновио да би човек требало да ради оно што воли. Да будем искрен, не подносим државни сектор, посебно не подносим управу. Што да радим на силу нешто што заиста не волим. Политиком волим да се бавим тако што је више гледам са стране и коментаришем. Волим да учествујем у кампањи, политичким дебатама, да разговарам с народом, али да будем сто одсто политичар, једноставно нисам за то. Не кажем, увек бих прихватио задужење које би ми странка или председник дали и знам да бих то најбоље могуће испунио, јер сам одговоран према обавезама, али има далеко бољих и посвећенијих од мене. Зашто онда ризиковати и мени нешто поверити? Није добро по земљу.

* Допада ли вам се тим Милоша Вучевића? Има ли неко ко није заслужио да буде у Влади, а ипак се тамо нашао?

- Веома ми се допада нови састав Владе и баш је по мом укусу, мада ја нисам неко ко би требало да то оцењује. То је тим господина Вучевића и верујем да је изабрао најбоље. Имам у њега огромно поверење, он је сјајан човек из угледне новосадске адвокатске породице, искрени родољуб, био је одличан градоначелник Новог Сада, и немам дилему да ће као премијер дати огроман допринос нашој отаџбини у сваком сегменту.

 

О новом директору БИА: Честитао сам Орлићу, и то од срца

* На чело БИА недавно је постављен Владимир Орлић, јесте ли му честитали?

- Наравно! И то од срца. Прави човек на правом месту. Имаће огромне изазове, јер у тој институцији ће га свако тапшати по раменима, али уједно и једва чекати да му зарије нож у леђа. Молим се Богу да увек препозна ко су му искрени и одани сарадници. Он је другар кога много волим, породичан човек, диван отац, темељит у свом послу. Верујем да ће бити на висини задатка.

 

Од јесени много посла: За нашу опозицију одавно је "холидеј"

* Скупштина Србије није дуго заседала, кад ће следећа седница?

- Тешко је очекивати током лета, јер за нашу опозицију одавно је "холидеј". Они су се одмарали и кад су били избори, што су резултати и показали. Шалу на страну, али сигуран сам да нас од јесени чека много посла.

 

 

 

Извор: Курир