Вести

Ђукановић: Сви морамо да се мењамо и да гледамо у будућност

Члан Председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић у интервјуу за Курир рекао је да у новом сазиву парламента прижељкује оштре, али пристојне полемике и да је за то потребно да се посланици "Србије против насиља" одмакну од досадашње политике и "романсираних прича" о њиховој борби током деведесетих година. Ђукановић објашњава и зашто је заговорник што шире подршке у владајућој коалицији и открива да ли су социјалисти заслужили поверење за још један заједнички мандат у власти. Кад је реч о Београду, наш саговорник нема дилему ко је једини саговорник СНС за евентуални договор о формирању власти.

* Ближи се конститутивна седница Скупштине Србије. Ваша листа има апсолутну већину у парламенту, али настоји да окупи ширу подршку. Подржавате ли овакву "несебичност" своје странке и како је објашњавате?

- Увек је добро имати што ширу подршку, посебно ако се зна да ће се до 2027. године радити озбиљни пројекти који су најављени планом "Скок у будућност" и да нас баш те 2027. године очекује Експо. Отуда, ко год жели добро Србији, апсолутно је добродошао, небитно да ли је власт или опозиција. Циљ је ваљда да будемо што сложенији и да добре ствари по Србију заједнички радимо.

* Колико широка ова подршка може бити? Кога можете да видите у новој владајућој већини? Видите ли неке нове партнере?

- Видим сваког ко воли и жели да се бори за Србију. Понављам, небитно је да ли си у СНС или некој опозиционој партији. Има много људи у опозиционим партијама који сигурно имају добре идеје и који би те идеје могли да поделе сa нама како бисмо све ове пројекте заједнички реализовали. Сви ти путеви, пруге, фабрике, сајамски простори, марине, луке, школе, болнице, то остаје за неке будуће генерације. Србија ће бити велико градилиште и морамо да гурамо напред.

* Као неко ко се раније није устручавао да јавно критикује СПС, прави сте саговорник да кажете да ли социјалисти заслужују да и овога пута буду у владајућој коалицији.

- Што да не буду. Верујем да су из свог лошег резултата извукли поуке и да ће и они нешто код себе променити. Као што и ми морамо да се мењамо. Долази неко друго време, нека нова епоха, прошлост остављамо иза себе и гледамо у будућност.

* Очекујете ли у посланичким клупама и колеге из коалиције "Србија против насиља", с обзиром на то да је било идеја о враћању мандата?

- Очекујем да неки трезвени људи у тој коалицији, а знам да их има, једноставно укажу да се с политиком с којом су до сада ишли једноставно не може даље. Изгубили су по ко зна који пут искључиво зато што је њиховим лидерима мозак остао у деведесетим годинама и они од тог периода нису макли с размишљањем. Не разумеју да неке нове генерације то не занима. Млади људи желе да раде, да стварају, да гледају у будућност, а не да слушају романсиране приче како су се неки борили деведесетих. То више никог не занима. Волео бих да имамо нормалну атмосферу, пристојне и оштре скупштинске полемике, жестоке реплике, али да се не доживљавамо као непријатељи, јер мени они нису непријатељи, већ политички противници с којима желим да размењујем аргументе.

* Како гледате на постизборне активности дела опозиције који оспорава изборну регуларност? Како одговарате на њихове замерке?

- Знају они добро да је све било чисто као суза и да су драстично изгубили. Разумем да поражена страна мора некако да се оправда пред бирачима, јер су давали нереална обећања да ће сигурно победити. Испоставило се да је реалност другачија и да живот у њиховом затвореном балону и на друштвеним мрежама није онај реалан живот какав је у Србији. Читав овај циркус праве како би се одржали у животу на политичкој сцени, јер ако би признали пораз, морали би да положе рачуне бирачима, које су лагали да ће сигурно да победе. Практично, то би био крај за нечије политичке каријере.

* Очекујете ли нове изборе у Београду или договор ваше листе с представницима листе "Ми, глас из народа" о већини у градском парламенту?

- Присталица сам да се разговара с доктором Бранимиром Несторовићем ако он то уопште жели, јер та групација је освојила те гласове захваљујући његовом имену и презимену. Та чињеница мора да се поштује. Уколико он не жели да прави коалицију с нама, онда да се лепо констатује како нема већине и да идемо на изборе. Нисам присталица прављења парцијалних договора с појединим одборницима, јер то није праведно. Реалан сам човек, те гласове је освојио др Несторовић и нико други. Тако да, ако ћемо поштено, он је тај с којим мора да се разговара.

 

О будућој влади

* Какву владу очекујете у смислу кадровских решења? Ако бисте процењивали резултате у појединим ресорима, колико министара би по вама заслужило још један мандат?

- Нисам неко ко је компетентан да даје оцене. Очекујем владу која ће снажно реализовати задатке које је пред себе поставила. План "Скок у будућност" је озбиљно амбициозан и мораће много да се ради. Свакако неће бити места за лење људе.

 

 

 

Извор: Курир