Вести

Ђурић: 185 година дипломатских односа Србије и Француске

У данашњем сусрету министра спољних послова Републике Србије Марка Ђурића и амбасадора Републике Француске Пјера Кошара размотрена је перспектива даљег развоја билатералних односа у областима од обостраног интереса.

Чињеница да ове године обележавамо 185. годишњицу успостављања дипломатских односа сјајан је повод, према речима министра, за разговор о реализацији будућих посета високих званичника, којима би се додатно афирмисала постојећа редовна динамика политичког дијалога на свим нивоима. 

С тим у вези, министар Ђурић је оценио да лични и пријатељски однос двојице председника даје посебан подстицај и гаранцију за даље оснаживање свеукупне сарадње двеју држава.

Говорећи о економској сарадњи, шеф српске дипломатије са задовољством је констатовао да се, последњих неколико година, интензивно развија, те да почиње да сустиже одличне политичке односе.

Посебно је важно, како је подвукао Ђурић, то што се Француска већ годинама налази међу првих десет највећих инвеститора у српску привреду, као и међу 15 најзначајнијих спољнотрговинских партнера наше земље.

Ђурић је, такође, француском амбасадору пренео захвалност тој земљи на подршци за избор Србије за председавајућу Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију (ГПАИ) за 2025. годину, назвавши то великом развојном шансом за нашу земљу у наредном периоду.

 

 

 

Извор: Танјуг