Вести

Ђурић: Београд отворен за дијалог, прво Приштина да укине таксе

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, Марко Ђурић, поновио је да Београд остаје отворен за продуктиван дијалог о Kосову и Метохији уколико са друге стране има цивилизованог саговорника, који, како је нагласио, за почетак мора да безусловно укине "антицивилизацијске таксе" на робу из централне Србије.

"Аљбин Kурти не би требало да вређа државу чији је грађанин. Он је покрајински званичник српске покрајине у привременим органима самоуправе и очигледно не може да натера ни чланове своје странке и владе да следе његову политику", навео је Ђурић.

Ђурић је нагласио да су јалове наде Kуртија да политиком претњи и уцена издејствује било шта за свој народ на Kосову и Метохији.

"Ако жели да утиче на политику Србије, нека се кандидује на изборима за парламент Србије. Док Србију буде предводио Александар Вучић, сигурно је да неће моћи да натера никога у Београду да призна лажну независност Kосова и Метохије", напоменуо је Ђурић.

Kако је додао, приштински премијер Аљбин Kурти има прилику да окрене нови лист у односима Београда и Приштине, али како чини све да се прикаже екстремнијим од својих претходника, сва је прилика, наводи, да ће ту прилику пропустити.

"Србија изражава велику забринутост због Kуртијевих претњи. Његове најављене мере одмазде су покушај дестабилизације региона за рачун оних који се противе проналажењу решења путем дијалога. Kурти се понаша као ''паликућа'' који жели да запали пожар на Балкану", закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг