Вести

Ђурић: Београд пружа руку сарадње

Министар спољних послова Владе Републике Србије Марко Ђурић оценио је да је састанак европских министара спољних послова неформалне групе "Пријатељи Западног Балкана" и партнера са Западног Балкана у Аустрији био сјајна прилика да се представе амбиције Србије у вези са свеукупним растом и развојем земље, али и да се пошаље јасна порука да Београд пружа руку сарадње и очекује равноправно место за столом унутар ЕУ.

"У невероватном амбијенту манастира Гетвајг, основаног 1027. године, састали су се министри иностарних послова земаља региона и високи представник ЕУ Жозеп Борељ. За нас је ово била сјајна прилика да представимо амбицију Србије да до 2027. године наставимо раст животног стандарда грађана, убрзани развој инфраструктуре, убрзани економски и укупни друштвени развој, али и прилика да пошаљемо јасну поруку да Србије очекује не било какве компромисе, посебно не труле компромисе, већ равноправно место за столом унутар ЕУ", рекао је министар Ђурић након састанка.

Министар Ђурић нагласио је да "уз све поштовање према различитим идејама", Србија не сматра да треба да буде "члан другог реда", као и да разуме и поступност процеса.

"Мислим да смо послали једну снажну, позитивну поруку да је Србија земља која пружа руку сарадње, која држи до себе, која је стари европски народ, стара европска цивилизација и као таква жели равноправно место за столом, спремна да учини много, али исто тако захтева за себе поштовање и равноправно место", рекао је министар Ђурић.

Додао да је скуп био прилика да укаже на "трагичан положај српског народа на Косову и Метохији", о којем заједно са председником Србије Александром Вучићем и тимом у Канцеларији за Косово и Метохију непрекидно информише саговорнике унутар ЕУ, са јасном жељом да дође до хитне реакције на већ вишегодишње притиске које резултирају исељавањем и "de facto тихим прогоном нашег живља".

Навео је да је у Гетвајгу имао велики број састанака и да је разговарао са словачким, чешким, хрватским, словеначким колегом, као и министрима из Црне Горе.

Додао је да му је велико задовољство што је имао "екстензиван и садржајан састанак" са високим представником Борељом са којим је касније обишао "прелепи манастир".

 

 

Извор: Танјуг