Вести

Ђурић: Блокаде на КиМ напад на слободу кретања Срба

Потпредседник Српске напредне странке Марко Ђурић изјавио је данас да су барикаде, које су се јутрос појавиле широм Косова и Метохије у синхронизованој и организованој акцији, заправо напад на Србе на КиМ, на њихову слободу кретања, али и на њихово право да бирају.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да на овај начин политички кругови у Приштини показују страх од подршке коју премијер Александар Вучић ужива код Срба на КиМ.

"Због тога што се очигледно поједине политичке поглавице у Приштини плаше избора снажног председника Србије, који је у стању и да окупи целу Србију и да подигне на ноге институције државе Србије, њене одбрамбене способности, њен углед у свету, њену економију, све то не одговара појединим политичким круговима у Приштини, који на овај начин заправо показују да су у страху од подршке коју Александар Вучић ужива код српског народа на КиМ", изјавио је Ђурић новинарима у Косовској Митровици.

Он је подвукао да смо зато данас сведоци и покушаја ометања доласка људи на скуп подршке Александру Вучићу, кршења њихових елементарних људских права.

Са друге стране, додао је Ђурић, видимо да институције у покрајини нису функционалне, на тим барикадама, блокадама нисмо видели ниједног полицајца који би покушао да омогући грађанима да прођу.

Он је рекао и да су сазнали за настојања да Александар Вулин, у случају да покуша да дође на митинг СНС у Лепосавић, на једном од административних прелаза буде задржан или приведен, што показује страх приштинских институција од подршке коју премијер Вучић ужива код српског народа на КиМ.

"Све то показује паничан страх представника политичких институција у Приштини од подршке коју Александар Вучић ужива међу Србима на КиМ, од његове способности да окупи, сабере и уједини Србију око њеног јачања, подизања из пепела њених институција, јачања њених спољно - политичких, унутрашње - политичких и одбрамбених способности", рекао је он.

Ђурић је подвукао да је то за најоштрију осуду, да је неприхватљиво да остане само на овоме, као и да је неопходна реакција и интервенција и међународне заједнице.

 

 

 

извор: Танјуг