Вести

Ђурић: Чланство у ЕУ приоритет Србије

Министар спољних послова Владе Републике Србије Марко Ђурић поручио је у разговору са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедност Жозепом Борељом у Гетвајгу у Аустрији да је чланство у Европској унији стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије.

Министар Ђурић је током сусрета, одржаног након састанка министара спољних послова неформалне групе "Пријатељи Западног Балкана" и партнера са Западног Балкана истакао да Србија дели европске вредности и залаже се за њих, као и да жели да допринесе миру, стабилности и просперитету Европе.

Министар Ђурић истакао је да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином под покровитељством ЕУ, оцењујући да је у овом тренутку потребно, пре свега, осигурати безбедност српског становништва и без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.

Нагласивши да је ситуација по питању Косова и Метохије изузетно тешка, министар Ђурић указао је на то да Срби трпе неподношљив притисак као последицу "кулминације дуготрајних и систематских једностраних акција приштинских власти".

Министар Ђурић подвукао је да Србија посвећује велику пажњу унапређењу регионалне сарадње и неговању што квалитетнијих добросуседских односа, посебно истичући да је за Србију од кључног интереса очување мира и стабилности у региону.

 

 

 

Извор: Танјуг