Вести

Ђурић: Део заштитне опреме већ допремљен на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић саопштио је јутрос да су на северу КиМ регистрована још два случаја заразе вирусом корона.

Једна инфицирана особа је из Косовске Митровице, а друга из Лепосавића, 1976. и 1977. годишта, и они су смештени у КБЦ у Косовској Митровици, пренео је Ђурић.

"Када је реч о српским срединама на КиМ, сада се налазимо на прекретници, или ће гвоздена дисциплина почети да се примењује или ћемо постати ново жариште стравичне епидемије, и то у условима који су за наше људе на КиМ знатно тежи него за било који други део Србије, због блокаде нормалног кретања коју је Приштина наметнула, уз таксе", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да је Србија предузела опсежне мере да обезбеди сигурно снабдевање људи на северу КиМ, да хране и свега што је неопходно буде довољно.

Додао је да се у овој ситуацији пробудила солидарност, и да више од 2.000 волонтера свакодневно доставља помоћ.

Ђурић је додао да је двоје новооболелих смештено у КБЦ у Косовској Митровици, и вероватно ће бити пребачени у Ниш и друге надлежне установе.

"Заиста преклињем наше људе на КиМ да поштују мере и препоруке Владе Србије да остану код куће и да само када је нужно, неопходно и онако како је прописано мерама, излазе, само до продавнице, по најнужније, и то само они који не спадају у најугроженије категорије”, рекао је Ђурић.

То је, како је рекао, једини начин да се сигурно сачувамо од тога да Косовска Митровица, и уопште српске средине, које су и иначе гетоизиране на КиМ, не постану жариште.

Ђурић је нагласио да на КиМ постоји други проблем - што су привремене институције у Приштини у други план бациле припрему за пандемију и сада се баве борбом за то ко ће да буде премијер.

Ђурић је додао да је Београд успоставио “црвене телефоне”, односно директне линије комуникације са међународним мисијама и институцијама у Приштини, како би бар санитети могли нормално да пролазе, као и транспортни камиони са храном и животним намирницама.

Ђурић је навео да су српске средине боље снабдевене од албанских, па су хиљаде људи из албанских долазиле у српске средине да купују брашно и друге потрепштине, што је довело до велике циркулације становништва.

Зато је, како је рекао, ограничена продаја брашна на по један килограм, али не у жељи да се било коме ускрати право да купи неку од основних животних намирница, већ како би се људи што мање кретали.

Ђурић је навео и да је део заштитне опреме, коју је Србија добила као помоћ, већ допремљен на КиМ, а да очекује да тога буде и више.

Ђурић је рекао и да је на КиМ више од 90 људи званично оболелих, а да су у српским срединама успостављени специјални телефони, који су доступни на сајту Канцеларије, које грађани могу да позову, ако имају симптоме, а онда епидемиолошке службе излазе на терен, узимају узорке.

Директор Канцеларије за КиМ рекао је да му је на неки начин драго што су Срби показали да су најбољи када је најтеже и када се окупимо, те да иако има и овде оних који би желели да шаљу поруке поделе, сада није време за то, већ је време да се окупимо против зла које нас је снашло.

Ђурић је истакао да међу Албанцима траје политички хаос, сукоби и потпуно одсуство фокуса на пандемију.

“За сада изгледа да ће Аљбин Курти остати в.д. покрајинског премијера, до избора нове владе, а када би то могло да се догоди, нико не зна. Чак не постоји сагласност око тога да ли треба да се уведе ванредно стање”, указао је Ђурић.

Зато су, како је рекао, Срби на КиМ далеко угроженији, и зато Београд води рачуна да наши тимови посете и Ораховац, и Велику Хочу и Клину, која се налази под потпуном изолацијом.

“Ми се тиме бавимо, а код њих постоји одсуство фокуса на пандемију и то почињу да примећују и критикују и дипломате у Приштини”, рекао је Ђурић.

Додао је да је забринут због тога што је КиМ друго епидемиолошко подручје у односу на остатак Србије, и што ће, уколико епидемија почне неконтролисано да “дивља” у албанским срединама, наши људи бити изложени повишеном ризику.

“Једини начин да то избегнемо је да останемо код куће”, закључио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС