Вести

Ђурић: ЕУ није потпуна без Србије

У оквиру званичне посете Чешкој Републици, министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се данас у Прагу са чешким министром за европске послове Мартином Дворжаком.

Изразивши задовољство садржајним и фреквентним политичким дијалогом, министар Ђурић изразио је захвалност чешкој страни на континуираној подршци остварењу нашег кључног спољнополитичког циља – пуноправног чланства у Европској унији.

"Планирамо да у наредне три године окончамо реформски процес – првенствено на законодавном, економском и политичком плану. Србији је место у ЕУ, али ни ЕУ није потпуна без Србије", нагласио јеминистар Ђурић.

Министар Ђурић оценио је значајним и то што се Чешка, као чланица неформалне групе "Пријатељи Западног Балкана", као и у оквиру Вишеградске и Славковске групе, залаже за брже европске интеграције читавог нашег региона, препознајући његов геостратешки значај.

"Можете рачунати на то да ћемо чувати регионалну стабилност, јер имамо искрену вољу да унапређујемо односе са свима на западном Балкану", подвукао је том приликом министар Ђурић.

Имајући у виду да је ЕУ водеће економско тржиште за нашу земљу, као и да Чешка Република по свим спољнотрговинским параметрима у томе има важну улогу, министар Ђурић је саговорника упознао са активностима наше земље у припреми Реформске агенде, која ће, заједно са применом других предвиђених реформи, додатно продубити регионалну економску интеграцију и приближити западни Балкан јединственом тржишту ЕУ.

Посебна пажња у разговору била је посвећена ситуацији на Косову и Метохији и стању дијалога Београда и Приштине.

 

 

 

Извор: Танјуг