Вести

Ђурић: Глас Србије ће се веома далеко чути

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је у Њујорку да је у мисији Србије формиран штаб који се непрекидно, 24 сата бави ситуацијом у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама која, како је рекао, изазива много разлога за забринутост и разочарање. 

Ђурић је рекао да такви покушаји изазивају разочарање због начина на који се говори о "овако осетљивој теми".

"Ово је једна тема која не треба да буде политизована, тема која пре свега треба да се бави пијететом према жртвама, а не да изазива нове поделе. Оно што се овде дешава је, и што је заправо на делу, јесте покушај да се подношењем овакве резолуције и на овај начин продубе поделе унутар саме Босне и Херцеговине, унутар које не постоји консензус око овако осетљивог питања", нагласио је Ђурић.

Додао је да су, начином на који је резолуција предложена, нарушени и Устав и закони Босне и Херцеговине и унутрашње уређење које, како је навео, јасно прописује да је председништво Босне и Херцеговине једино надлежно за вођење спољне политике.

 

Тражимо да повуку резолуцију о Сребреници

Ђурић је истакао у Њујорку да Србија тражи да подносиоци и спонзори резолуције о Сребреници повуку тај предлог "у циљу помирења у региону и како та осетљива тема не би била политизована".

Ђурић је новинарима напоменуо да је интерес предлагача Резолуције више геополитичке природе. 

"Та резолуција може да продуби проблеме у иначе осетљивом региону", рекао је Ђурић и додао да је ово пар екселанс регионално питање.

Каже да није било никаквих консултација о нацрту резолуције, а да је индикативно то што се резолуција не доноси на годишњицу злочина већ између 28. и 29. годишњице. 

"Када је усвојена Резолуција о геноциду у Руанди, о њој се најпре разговарало у Афричкој унији, а консултације су вођене и када је у Уједињеним нацијама усвојена општа Резолуција о геноциду, чији коспонзор су биле и Србија и Босна и Херцеговина. Када постоји дијалог, онда може да се постигне решење", истакао Ђурић.

Ђурић поручује да је циљ овакве резолуције да се једној страни "удари страховита политичка етикета". 

Подсетио је да је Србија јасно осудила злочин у Сребреници, да су два председника Србије одала пошту страдалима у Сребреници, а да су председника Републике Србије Александра Вучића, тада премијера, напали екстремисти у Поточарима.

Подсетио је да је у Скупштини Републике Србије усвојена и Декларација о злочину у Сребреници.  

"Ово је осетљива тема, важно је да се не делимо и да не отварамо старе ране," истиче Ђурић.

Каже да ће са председником Републике Србије Александром Вучићем у Њујорку имати десетине састанака са европским и светским лидерима на којима ће пробати да придобије подршку како та резолуција не би добила потребну већину. 

"Сасвим је јасно да неће бити консензуса око ове теме", каже амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама и додаје да је циљ српске делегације да већина земаља не стане иза ове резолуције. 

Ђурић истиче да борба за то неће бити једноставна, али да се интензивно ради на томе  да се разјасни позадина ове теме.

Навео је да ће се глас Србије "веома далеко чути", иако смо, додаје, бројчано мали и у незавидној геополитичкој ситуацији. 

"Грађани треба да знају да смо одлучили да не погнемо главу, да не прихватимо својеврсног политичког топлог зеца у међународној арени. И да показујемо истовремено и да поштујемо жртве, али и да имамо и кичму и достојанство и да смо посвећени регионалном миру", истакао је Ђурић.

Ђурић се налази у Њујорку где ће сутра са председником Републике Србије Александром Вучићем учествовати на редовној седници СБ УН о Косову и Метохији, а најавио је да ће после уследити бројни састанци на којима ће разговарати о Резолуцији о Сребреници.

 

 

 

 

Извор: Танјуг